Du är här: Start / Bo, miljö & trafik / Trafik & kommunikationer / Bredband och fiber

Fiber - viktig överlevnadsfaktor

Förstora bilden - DSC_2164.jpg

Jan-Eric Grassmir och Sune Bengtsson gräver och lägger ner slang för fiberkabel.

Hög standard på vägnätet och tillförlitlig elförsörjning. Till dessa grundläggande komponenter för ett livskraftigt och attraktivt samhälle fogar Laholms kommuns IT-chef, Ove Bengtsson, utbyggt fibernät. Ett mål som nu ligger inom räckhåll för kommunen.

För IT-chefen är det en "överlevnadsfaktor" att samtliga tre komponenter faller på plats. Nu anser han sig på goda grunder kunna påstå att förutsättningarna är riktigt gynnsamma för detta i Laholms kommun. Ty i snart sagt varenda ort grävs det för fiber. Och nyligen fick samtliga hushåll på landsbygden, drygt 5 600, erbjudande om att få fiber till sin fastighet. Oavsett var man bor kostar anslutningen 19 900 kronor. I priset ingår grävning till bostaden, indragning av fiber i densamma och installation av så kallad mediakonverter.

"Kommer aldrig tillbaks"

- Liknande erbjudande kommer aldrig tillbaks, och billigare blir det inte, säger Ove Bengtsson, och uppmanar alla som kan att ansluta sig.

Så fort lite drygt 60 procent av hushållen inom ett område bestämt sig för fiber påbörjas grävningen.

Varför ska man ansluta sig när det finns mobilnät?

- Mobilnätet är ett komplement, inte ett alternativ. Dess styrka är dess tillgänglighet när man exempelvis sitter i bilen eller skogsmaskinen. Mobilnätet kan aldrig mäta sig med fibernätets kapacitet för snabb överföring av information.

Med tillgång till fiber öppnas många nya tjänster såväl för företag som för privatpersoner. För företagens del handlar det exempelvis om leverantörs- och kundkontakter, möjlighet att ta emot och skicka stora dokument och för privatpersoner om nya tv-möjligheter, datortrafik, fast telefoni och larmfunktioner av olika slag.

Bo kvar

När slang lagts ner i vägarna ser Kenny Andersson till att återfyllningen görs på ett korrekt sätt. 

- Tillgång till fiber ger också fler möjligheter att på ålderns höst bo kvar i sin bostad. Med teknisk hjälp kan nämligen tryggheten och servicen förbättras, säger Ove Bengtsson.

Han flaggar även för fiberns framtida användningsområde. Om det vet vi väldigt lite idag, men så förhöll det sig också när elen introducerades i det tidiga 1900-talet. Då främst för att ersätta fotogenlampor i mörka stugor. I dag oumbärlig för flertalet funktioner.

Telia plockar ner telefonledningar

Bortom hörnet, och det kryper allt närmre, väntar dessutom Telias beslut att plocka ner telefonledningarna. Den 1 oktober 2017 berörs cirka 540 hushåll när telefonstationerna i Göstorp, Hårsabäck, Kåphult, Kärragård, Stackarp, Tureby och Ålstorp släcks. Hushåll eller företag kopplade till dessa stationer har då enbart det mobila nätet att förlita sig till. De som haft bredbandsuppkoppling via ADSL, det vill säga över kopparnätet, kan inte längre använda denna kanal.
Nedsläckningen på dessa orter är dessutom bara början. Efter årsskiftet väntas Telia ge besked om nya stationer som står på tur.

- Detta är ytterligare ett skäl till att hoppa på erbjudandet om fiber till sin fastighet. Jag förstår mycket väl att det för en del är mycket pengar. Samtidigt är det en investering i fastigheten och för framtiden, värd mycket mer än kostnaden, säger Ove Bengtsson.

Kontaktuppgifter

IP Only

På landsbygden är det endast IP Only som gräver för fiber. Dessutom gräver företaget på följande orter: Genevad, Veinge, Våxtorp, Hasslöv, Skottorp.
För mer information om grävningen på landsbygden och dessa orter kontakta:

IP Only
telefon: 0200-43 00 00
webbplats: se länk på sidan

Svenska stadsnät i Laholm

På följande orter gräver Svenska stadsnät: Laholm, L:a Tjärby, Ysby, Knäred, Hishult, Vallberga, Ränneslöv, Mellbystrand och Skummeslövsstrand.
För mer information om grävningen på dessa orter kontakta:

Svenska stadsnät i Laholm
telefon: 020-10 00 95
Webbadress: se länk på sidan

Områdeskartor

Via länk på denna sida kan du också ta del av IP Onlys områdesindelning av Laholms kommun.

Text och bild: Lars Ingemarson

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Johanna Andersson
Sidan uppdaterad den 24 november 2016