Du är här: Start / Uppleva & göra / Turism / Värdskap Laholm / Laholms kommun idag / Laholms tätorter / Genevad

Genevad

Förstora bilden - Genevad_72_.jpg

Vy i Genevad

Genevad har cirka 570 innevånare och ligger norr om Laholm. Ett gammalt bruks- och stationssamhälle där det fanns både ett tegelbruk och sockerbruk. Bebyggelsen är i dag till stor del villor, som byggdes upp under 1970-talet.

På slätten vid samhället hölls en känd drabbning, mellan svenskar och danskar, efter den danska krigsförklaringen år 1657. Monumentet över slaget vid Genevad står på en berghäll ovanför den slätt där arméerna möttes. Danskarna under riksrådet Axel Urup hade belägrat Lagholms slott och den svenske riksdrotsen Per Brahe hade begärt förstärkningar. Slaget hölls vid Genevadsbron med respektive armé på vardera sidan ån. När svenskarna stoppat danskarnas försök att ta sig över bron utkämpades en cirka sex timmar lång artilleri- och muskötduell, där till slut svenskarna fick danskarna att retirera.

I Sockerbrukets gamla lokaler ligger en av Sveriges största campingvaruhus med bland annat försäljning och uthyrning av husvagnar samt husbilar. Mellan Genevad och Lilla Tjärby finns en handelsträdgård och plantskola.

Genevad har förskola, skola och äldreomsorg. För besökande till orten finns möjlighet till övernattning, konferens eller annat arrangemang i sekelskiftesmiljö.

 

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Cecilia Leonardsson Camitz
Sidan uppdaterad den 18 maj 2012