JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Uppleva och göra / Evenemang i Laholm / 400-årsjubileum freden i Knäred

400-årsjubileum freden i Knäred

Minnesstenen vid Sjöared, en knapp mil öster om Knäred.

Den 20 januari 1613 avslutades det tvååriga Kalmarkriget vid en vägkorsning i gränsbygden mellan Knäred i Halland och Markaryd i Småland. Denna historiska händelse blev freden i Knäred och firades stort under 2013 - 400 år efter undertecknandet.
Klicka på dokumentet till höger för att läsa rapporten om firandet.

Arbetet med 400-års firandet av freden i Knäred påbörjades tidigt, redan 2009 kom ett medborgarförslag om att kommunen borde uppmärksamma jubileet. I början av 2010 beslutade kommunstyrelsen att ge kommundirektören i uppdrag att undersöka förutsättningarna för ett 400-årsfirande. I juni 2011 gav kommunfullmäktige en styrgrupp och en projektledare uppdraget att i samverkan med lokala och regionala intressenter att planera och genomföra 400-årsjubileet.

400 evenemang och aktiviteter

Ett nio månader långt jubileumsfirande inleddes den 20 januari 2013 med ett fredsseminarium. I en fullsatt bygdegård i Knäred resonerade utrikesminister Carl Bildt med sin tidigare danske kollega Uffe Ellemann-Jensen om diplomatins roll idag och igår. Läs mer om fredsseminariet här.

Under jubileumsåret anordnades 400 aktiviteter och evenemang med anknytning till den historiska händelsen och våra band till Danmark. Målet med att uppnå 400 evenemang och aktiviteter sattes av projektledningen just i syfte att knyta det siffermässigt till de 400-åren. 

Med hjälp av ideella krafter i föreningar, privatpersoner och företag blev 400-årsfirandet en publik framgång av stora mått. Närmare 20 000 har besökt en eller flera av de över 400 aktiviteter som genomförts under året. Kommuninvånare och besökare har fått uppleva en hejdundrande folkfest med allt från fredsmarsch, utställningar, konserter, sommarskådespel, filmfestival, föreläsningar till idrottsevenemang, fredsklassiker och tornerspel. Läs mer om de olika evenemangen här.

Storstilad final

Med hjälp av EU-pengar avslutades 400-års firandet med ett fredskalas den 28 september med Kulturskolan och Partyfabriken som medverkandearrangörer. Drygt 4 000 personer kom till fredskalaset som varade från tidig eftermiddag till sen natt. På scenen avlöste artisterna varandra, där Nassim el Fakir och den danska sångerska Hanne Boel var de stora dragplåstret. Läs mer om fredskalaset här.

Laholm och Knäred på kartan

400-års jubileet har fått stort utrymme i media många lokala och regionala tidningar samt även dansk rikspress har uppmärksammat firandet. Knäred har fått en publicitet som det inte stått i närheten av sedan början av 1600-talet när Knäred var Nordens diplomatort.

 

Leader

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Maria Nilsson
Sidan uppdaterad den 27 november 2013