Sök KontaktHjälp till med att dokumentera förändrade kustlinjer!

Det har dykt upp ett fast kamerastativ på bryggan i Skummeslövsstrand. Laholms kust är en plats där naturen visar sin skönhet och kraft. Här möts land och hav i en ständig dans av vågor, sand och sten. Kusten har alltid förändrats över tid, både av naturliga och mänskliga faktorer. Kusten är inte statisk, utan levande och i ständig förändring. För att följa hur vår kust förändras deltar Laholms kommun i Coastsnap-projektet.

Coastsnap är ett globalt medborgarforskningsprojekt som dokumenterar hur kustlinjer förändras. Vem som helst kan delta, var som helst i världen, så länge du har en smartphone och ett intresse för kusten. Projektet bygger på att man tar bilder från samma plats vid upprepade tillfällen för att se hur kusten förändras över tid, på grund av stormar, stigande havsnivåer, mänsklig aktivitet och andra faktorer.

Med hjälp av en teknik som kallas fotogrammetri omvandlar Coastsnap bilder till värdefull kustdata. Denna data används av forskare för att förstå och förutsäga hur kustlinjerna kan förändras i framtiden. Fotogrammetri gör det möjligt att bestämma kustlinjens position från bilder med en noggrannhet som liknar den hos professionella kustmätningslag.

Det enda vi ber dig att göra är att ta bilder från samma plats (med hjälp av det officiella Coastsnap-kamerastativet) och att registrera den exakta tiden i appen. Ju fler bilder vi har från en viss plats, desto bättre kan vi förstå hur kusten förändras över tid.

Så här gör du:

  1. Hämta appen på Google Play eller i Apple App Store.
  2. Starta appen och registrera ditt användarkonto med bara din e-postadress.
  3. Logga in och bidra till forskningen!

Har du frågor går det bra att kontakta Melissa Maxter, strateg för ekologisk hållbarhet.

melissa.maxter@laholm.se

Du kan läsa mer om projektet på Coastsnaps hemsida Länk till annan webbplats.


Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Öppnar imorgon 08.00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad: | Senast uppdaterad: