JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Allmän info / Nationella minoriteter

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Nationella minoriteter

Sverige har fem nationella minoriteter: judar, romer, sverigefinnar, samer och tornedalingar. Med den nya lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (SFS 2009:724) stärktes deras rättigheter och möjligheter.

Lagen trädde i kraft den 1 januari 2010 och gäller i hela Sverige. Den innebär att minoritetsspråken ska skyddas och främjas, de nationella minoriteterna ska kunna behålla och utveckla sin kultur och myndigheterna är skyldiga att informera om minoriteternas rättigheter och ge dem inflytande i egna frågor.

En viktig del i den nya lagen är även att öka kunskapen för att minska fördomar och diskriminering mot de nationella minoriteterna.

Jiddisch, romani chib, finska, meänkieli (tornedalsfinska) och samiska är nationella minoritetsspråk i Sverige. De tre sistnämnda har ett förstärkt skydd i den nya lagen.

Via länken på denna sida kommer du till Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.

Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: 2IW
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan granskad den 3 februari 2020