Du är här: Start / Barn och utbildning / Mat i skola och förskola

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Mat i skola och förskola

Skolmaten ska motsvara cirka en tredjedel av den näring som eleven behöver under en dag. Det förutsätter förstås att man äter allt som ingår i lunchen, det vill säga varmrätt, knäckebröd, mjukt bröd till soppan, bordsmargarin, salladsbuffé, tillbehör och mjölk.

I kommunen arbetar vi med en terminsmatsedel, som planeras för ett halvår i taget. Matsedeln anpassas efter vad eleverna tycker är gott, att måltiderna har rätt näringsinnehåll samt vad maträtterna kostar.

Kostservice ambition är att laga så mycket som möjligt från grunden. Ungefär 85 procent av skolmatens rätter lagas från grunden efter egna recept. Köket använder så rena produkter som möjligt vilket minimerar olika tillsatser i maten. Ett exempel på färdiga produkter är köttbullar som vi rent praktiskt inte hinner göra. 

Allergi och specialmat

Intoleranser och allergier har ökat de sista åren. Inom kostservice försöker vi i största möjliga mån tillgodose de behov som finns. Barn och elever som behöver ha sin måltid särskilt anpassad skall styrka detta med ett intyg för specialkost. Specialkostblanketten finns att ladda ner i länken till höger.

Specialkostblanketten och eventuellt intyg från dietist/läkare lämnas till barnets/elevens pedagog, som sedan ger köket en kopia.

Av intyget ska det framgå vilka livsmedel barnet/eleven inte kan äta. Intyget gäller fr.o.m. höstterminens start och ett år framåt. Det skall alltid skrivas under av vårdnadshavare. Tänk på att det alltid ska förnyas om det sker en förändring i överkänslighet.

Maten som serveras innehåller inte mandel, nötter, jordnötter eller sesamfrön på grund av allergirisken. Sojaprotein kan finnas endast i vegetariska rätter. Det är ändå viktigt att det rapporteras in för att förebygga eventuella korsreaktioner.

Om ditt barn har specialkost ska lunchen avbokas. Telefonnummer till köken kan man hitta i länken till höger.

Matsedel i mobilen

Numera är det möjligt att via Mashie matsedelsapp snabbt och enkelt kolla vad som serveras i skolan. Där kan du se skolans matsedel flera veckor i förväg. Till höger finns information och instruktioner om hur du laddar ner appen.

Kontakt

All tillagning av mat till kommunens verksamheter såsom förskolor, skolor, caféer och äldreomsorg görs av kommunens kostservice, som tillhör kommunstyrelsens ansvarsområde. Varje dag serveras cirka 5 500 portioner.

Vi som arbetar med mat vill gärna ha synpunkter på meny, service och miljö. Tips, idéer och önskningar kan lämnas till kostpersonalen eller skicka dem till Internservicechef Lisa Larsson. Kontaktuppgifter hittar du till höger.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Åsa Lindberg Schuldt
Sidan granskad den 14 mars 2018