JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Barn och utbildning / Mat i skola och förskola

Eldningsförbud

Eldningsförbud i Laholms kommun och i hela Halland från 1 juni 15.00

Läs mer om vad som gäller vid eldningsförbud 

Fire ban In the municipality of Laholm

Verbot der Verbrennung In der Gemeinde Laholm besteht derzeit ein Feuerverbot.

Please refer to www.laholm.se for updates and information.

Mat i skola och förskola

Varje dag serveras cirka 4 500 portioner i våra skolrestauranger och förskolor. Matsedeln som styr vad som serveras, planeras och anpassas efter vad eleverna tycker är gott, att måltiderna som tillagas har rätt näringsinnehåll samt vad maträtterna kostar. Arbetet med matsedeln fortgår kontinuerligt och feedback och önskemål tas tacksamt emot.

Måltiderna tillagas av utbildade kockar för att kvalitetssäkra varje måltid som serveras och utformas så att barnen ska kunna tillgodose sig med tillräckligt med energi och näring åt kroppen för att klara av skoldagen. Skolmaten ska motsvara cirka en tredjedel av den näring som eleven behöver under en dag. Det förutsätter att man äter allt som ingår i lunchen, det vill säga varmrätt, salladsbuffé, knäckebröd, mjukt bröd till soppan, bordsmargarin, tillbehör och mjölk.

  Vi serverar mjölk som  delvis finansieras av Europeiska garantifonden för jordbruket.

Måltidsenheten arbetar efter en livsmedelspolicy där ambitionen är att laga så mycket som möjligt från grunden. Ett exempel på färdig produkt är köttbullar som vi rent praktiskt inte hinner göra. Utöver det använder vi obearbetade livsmedel i så stor utsträckning som är möjligt. Vi prioriterar närproducerade livsmedel och svenskt kött och fågel. Vi upphandlar enbart MSC märkt fisk och skaldjur och ställer höga krav i nivå med svensk miljölagstiftning på frukt, grönt och spannmål. Hållbarhetskrav lyfts genom alla led för att minska matsvinn, minska plastanvändning och främja livsmedelsproduktion med låg miljöpåverkan.

Allergi och specialmat

I takt med att andelen intoleranser och allergier blivit fler de senaste åren så har också specialkosten ökat markant. Inom måltidsenheten arbetar vi med att i största möjliga mån tillgodose de behov som finns. Kommunen ska erbjuda specialkost till de som har allergier eller av andra medicinska skäl inte kan äta dagens rätt eller dagens gröna rätt. Barn och elever som behöver ha sin måltid särskilt anpassad skall styrka detta med ett intyg för specialkost. Specialkostblanketten finns att ladda ner i länken till höger.

Specialkostblanketten och eventuellt intyg från dietist/läkare lämnas till barnets/elevens pedagog, som sedan ger köket en kopia. Av intyget ska det framgå vilka livsmedel barnet/eleven inte kan äta. Intyget gäller från och med höstterminens start och ett år framåt. Blanketten ska alltid skrivas under av vårdnadshavare. Tänk på att den alltid ska förnyas om det sker en förändring i överkänslighet.

Maten som serveras innehåller inte mandel, nötter, jordnötter eller sesamfrön på grund av allergirisken. Det är ändå viktigt att det rapporteras in för att förebygga eventuella korsreaktioner.

Om ditt barn har specialkost, och på grund av sjukdom eller annan anledning inte ska äta på skolan, ska lunchen avbokas direkt till köket. Telefonnummer till köken hittar du via länken på denna sida.

Matsedel

Numera är det möjligt att via länken på denna sida snabbt och enkelt kolla vad som serveras i kommunens grundskolor. Du kan också gå till Mashie meny och där söka efter den skola vilken matsedel du är intresserad av att läsa.

Kontakt

Vi som arbetar med mat vill gärna ha synpunkter på meny, service och miljö. Tips, idéer och önskningar kan lämnas till måltidspersonalen eller skickas till Måltidschef Leena Lindeberg enligt kontaktuppgifter på denna sidan.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Henrik Årneby
Sidan uppdaterad den 13 november 2020