JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Barn och utbildning / Grundskola 6-16 år / Trygghet och hälsa / Skoldatatek / Kommunlicensprogram

Kommunlicensprogram

Följande kompensatoriska program finns att tillgå på grundskolans samtliga datorer. Talande tangentbord och ViTal talsyntes kan dessutom installeras på elevens hemdator. Skolans IT-ansvarig kan tillhandahålla en CD för installation av dessa elevlicenser hemma.

StavaRex

Stavningshjälp som rättar gravt felstavade ord, talspråkligt baserade stavfel t.ex. ”sj-ljud” eller ”tj-ljud”. Varnar för ord som låter lika, men som stavas olika beroende på betydelse, t.ex. ”svällt” eller ”svält”, ”dör” eller ”dörr”. Reagerar för felaktigt skrivna uttryck, t.ex. ”dess utom”. Stava Rätt lägger sig som en ikon i Word-programmet. Används i hela Office-paketet. Programmet hittar och rättar fel som är vanliga för dyslektiker/elever med läs- och skrivsvårigheter.

SpellRight

Fungerar som Stava Rätt/Rex men på engelska, har också funktion att man kan skriva in ett svenskt ord, även om det är felstavat, och få den engelska översättningen. Ett enkelt och smart program som rättar engelska språkfel skrivna av personer med svenska som första språk.
Gör det möjligt för elever med dyslexi/läs- och skrivsvårigheter att lära sig mer i engelska.

Talande tangentbord

Ett auditivt hjälpmedel som förstärker inlärning av bokstäver. Kan också vara en hjälp vid stavning.

ViTal talsyntes

En talsyntes som på datorn läser upp bokstäver, ord och texter som skrivits eller skannats in. Kan också användas för texter på Internet. Innehåller tre svenska röster (Erik Emma och Ingemar) och två engelska röster ( Roger och Heather) Du kan göra egna inställningar vad gäller hastighet och pauser.

 

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Malin Andersson
Sidan granskad den 24 april 2018