JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Barn och utbildning / Gymnasieskolan och Gymnasiesärskola / Osbecksgymnasiet / Program / Gymnasielärlings anställning

Gymnasielärling

 

Vet du vad du vill jobba med redan nu? Känner du dig motiverad och otålig att komma in i vuxenvärlden och få ett arbete? Då kan lärlingsutbildning eller gymnasielärlingsanställning vara något för dig.

Lärlingsutbildning

Lärlingsutbildningen på Osbeck har fyra inriktningar, Barn- och fritids-, El- och energi-, Fordon- och transport- samt Industritekniska programmet

Lärlingsutbildningen passar dig som vet vad du vill bli, är motiverad och intresserad och beredd att delta i en arbetsplats förutsättningar redan under skoltid. Lärlingsutbildningen innebär att du läser halva din utbildning, det vill säga 1250 timmar ute på ett eller flera företag, med stöd av en handledare på plats samt regelbundna besök av din lärare.

Ditt första lärlingsår är du inne på skolan och läser dina teoretiska ämnen i en gymnasieklass. Under åk 1 har du arbetsplatsförlagt lärande under 3 veckor på våren, då du provar på och etablerar kontakter med ditt kommande lärlingsföretag.

I åk 2 kommer du att vara ute på företaget flera dagar i veckan och läsa inne på skolan några dagar i veckan. 

I åk 3 kommer du att vara ute på företag merparten av din skoltid, men kan kallas in till skolan för fördjupningskurser inom ditt yrke till exempel.

Trots att du är motiverad och fokuserad på att ta plats i vuxenvärlden, tror vi på vikten av en tillhörighet i skolan och inte minst i en klass. Därför kommer du att ha en klass som du tillhör och som du träffar mer eller mindre regelbundet under din skoltid.

Fördelen med Lärlingsutbildningen är att den formas helt efter rådande behov i, och i samverkan med, näringslivet. Branschen vet vad som förväntas av en elev för att klara sig bra i konkurrensen efter skolans slut, och är därför också med och formar utbildningen. Det innebär att du som elev kommer ut i yrkeslivet mer förberedd och rustad för ett arbete redan under skoltid.

Gymnasielärlingsanställning

Sedan hösten 2017 erbjuder Osbecksgymnasiet elever att söka Gymnasielärlingsanställning inom följande program:

Den skolförlagda utbildningen kommer att finnas kvar för dem som vill läsa detta. Lärlingsanställning innebär att man from åk 2 läser inne på skolan två-tre dagar per vecka och har sin undervisning/sitt arbete, ute på ett företag eller i en kommunal verksamhet två-tre dagar per vecka. Vid lärlingsanställning är man anställd på företaget med lön.

Låter detta som något för dig så kontakta studievägledarna för hjälp att ansöka.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Anna Ekelund
Sidan uppdaterad den 18 december 2020