JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Barn och utbildning / Gymnasieskolan och Gymnasiesärskola / Osbecksgymnasiet / Program / Ekonomiprogrammet

Ekonomiprogrammet

Välkomna till Ekonomiprogrammet!

Är företagande, juridik och ledarskap något du vill utveckla i framtiden? Vill du öppna dina möjligheter att söka vidare till högskolan? 

Varför Ekonomi på Osbecksgymnasiet?

 • Genom att kombinera kunskaper i ekonomi och språk kan du få hela världen som ditt framtida arbetsfält. 
 • Här kombineras förmågan till att använda/applicera teoretiska kunskaper och elevernas kreativitet, egen förmåga att ta initiativ, fatta beslut, kunna samarbeta och ett driv att fortsätta. 
 • Verktyg och kunskaper för att förstå sammanhang, göra bedömningar och fatta beslut inom komplexa företagsekonomiska och/eller juridiska frågeställningar. 

Vem är du som söker till Ekonomiprogrammet?

 • Du är nyfiken på de för dig nya ämnena företagsekonomi och juridik
 • Du har en god studieteknik och eget driv
 • Du som vill ha en förberedelse för högskolan som håller många dörrar öppna

Internationell profil

Att tänka internationellt är viktigt för oss. Genom att kombinera kunskaper i ekonomi och språk kan du få hela världen som ditt framtida arbetsfält. 

Ung Företagsamhet – starta eget

I utbildningen ingår det att komma på en affärsidé, starta upp ett företag, driva det under ett läsår för att sedan avveckla det. Allt inom ramen för Ung Företagsamhet.

Detta ger dig en unik inblick i entreprenörskap och företagande, och kanske modet att starta eget själv. Företagsamhet är användbart även som anställd då du blir drivande och lär dig ta eget initiativ och ansvar. Läs mer på UF's hemsida

APL - Arbetsplatsförlagt lärande

Vi samarbetar med olika lokala företag för att du som elev ska få se hur olika moment i undervisningen fungerar i praktiken. Eleverna möter verkliga företag och verkliga problemställningar i företag.

Direkt anställningsbar

Inom kurser som företagsekonomi, marknadsföring och redovisning, får du kunskaper som gör att du blir förberedd för att börja arbeta direkt.

Du blir direkt anställningsbar för enklare ekonomiuppgifter på t ex banker och försäkringsbolag. Det ger dig möjlighet att arbeta inom denna bransch innan du läser vidare. 

Kopplingen till hur företagande fungerar i verkligheten idag (studiebesök, föreläsningar och APL) och de teoretiska kunskaper vi förmedlar genom undervisningen ger eleverna en förståelse för komplexiteten i beslutsfattande och hur teoretisk kunskap används i verkligheten. 

Förberedande inför högskolan

Huvuddelen av våra elever läser vidare på högskolan på högre utbildningar, företrädesvis inom ekonomi, marknadsföring och inom juridik, andra börjar jobba i lokala företag och jobbar sig uppåt mot högre positioner. 

Många av framtidens jobb finns inte idag och då behöver eleverna utveckla såväl breda kunskaper som förmåga att hantera snabba förändringar och okända situationer. 

Arbetssätt, det tänkande och de kunskaper som gör att du känner dig väl förberedd och motiverad att studera vidare. Du ställer frågor, söker svar och lär dig analysera och granska kritiskt för att sedan kunna dra slutsatser. 

Framtidens ledare

Elever som läser ekonomiprogrammet är framtidens företagsledare, entreprenörer och chefer. Det är viktigt att vi som utbildar förmedlar goda värderingar, stort samhällsengagemang och en förståelse för komplexiteten i beslut som fattas i företag och organisationer.

Våra elever utvecklas till starka och självständiga individer som är anpassningsbara och beredda till att lära nya saker. Detta gör också att de är bättre förberedda för den föränderliga arbetsmarknads som väntar.  

Jasmine berättar om Ekonomiprogrammet

Vad är det bästa med att gå er utbildning på Osbeck?

Det bästa med att gå ekonomiprogrammet är att du får en väldigt bred utbildning. Inom juridiken får du lära dig mycket som kommer att gynna dig i livet oavsett vilket yrke du väljer.

Att ha läst företagsekonomi är en enorm fördel ifall du är intresserad av att starta ett eget företag så småningom. I trean får du även driva ett UF-företag vilket är en möjlighet som jag inte hade velat gå miste om.

Vad skulle du vilja säg till de som tvekar att börja samma utbildning som du går?

Läs på om kurserna! Om det verkar intressant så rekommenderar jag att välja ekonomi. Är du osäker och väljer fel så gör det inget. Jag själv bytte program i ettan och är väldigt nöjd med mitt val.

Ekonomiprogrammet är väldigt brett så om du tvekar på vad du vill göra i framtiden är det ett bra program att välja. Du lär dig mycket som du kommer få användning av i framtiden.

Vilka kunskaper och förmågor får du med dig?

Du utvecklar kunskaper men också modeller, teorier och tillämpningar som kan användas praktiskt i företagsekonomiska sammanhang. 

Du utvecklar en förståelse för grundläggande juridiska principer. Du får fördjupade kunskaper inom olika juridiska områden som kan appliceras i form av bedömningar och avgöranden i komplexa och verklighetsnära juridiska frågeställningar. 

Du utvecklar djupare förståelse för er själva och er omgivning. Du lär dig se din roll i ett sammanhang och din förmåga att utveckla både dig själv som människa men även din omgivning genom ditt agerande. Du identifierar dina egna styrkor och svagheter och vågautveckla dessa. 

Vad händer efter utbildning?

 Exempel på vidare studier:

 • Ekonomi
 • Marknadsföring
 • Juridik

Exempel på yrkesutgångar:

 • Ekonom
 • Mäklare
 • Marknadsförare
 • Jurist
 • Revisor
 • Lärare
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Anna Ekelund
Sidan uppdaterad den 18 december 2020