Fordons- och transportprogrammet

Välkomna till Fordon- och transportprogrammet!
Idag är det stor efterfrågan på kompetent arbetskraft i motorbranschen och möjligheterna till att få arbete efter utbildningen är mycket goda.
Fordons- och transportprogrammet utvecklar du dina kunskaper om tekniken i olika fordon. Snabb teknisk utveckling utmärker de yrken som utbildningen leder till.
Certifierat inom teknikcollege Halland
Osbecksgymnasiets lärlingsprogram är certifierat inom teknikcollege Halland. Det innebär att du som läser på Fordons - och transportprogrammet har rätt att utöka din studieplan med 300 p.
Den tekniska utrustningen blir mer specialiserad och anpassad till det specifika fordonet eller yrkesområdet. Kunskaper om datasystem behövs inom alla de yrken som utbildningen leder till, du ska därför få utveckla din förmåga att använda datorer och datasystem på det sätt som yrket kräver.
I utbildningen ingår arbetsplatsförlagd utbildning på minst 15 veckor, då du utvecklar dina yrkeskunskaper och skapar en yrkesidentitet.
Självständigt och problemlösande
Som färdigutbildad personbilsmekaniker krävs det att du ensam arbetar med många olika uppgifter och situationer där olika typer av problem kan uppstå. Detta ställer krav på att du kan arbeta självständigt med problemlösning. I utbildningen utvecklar du din förmåga att arbeta både självständigt och i lag där flera personer, med olika kunskaper och kulturell bakgrund, samarbetar för att lösa problem.
Inriktning Personbil
Inom inriktningen personbil ska du få kunskaper inom diagnostik, reparation och service av lätta fordon. Inriktningen ger arbete som personbilsmekaniker.
Högskolebehörighet
Välj till Svenska 2-3 och Engelska 6 för att få grundläggande högskolebehörighet.
TeknikCollege
Inom ramen för TeknikCollege får du grundutbildning i Fordonsteknik och är alltså anställningsbar direkt från Osbecksgymnasiets Fordonsprogram. Utbildningen ställer höga krav på företagsamhet, att kunna arbeta självständigt och att kunna arbeta tillsammans med andra. Detta som en del i att kunna upprätta goda kontakter med kunder. Allt för att möta verkstädernas krav på anställningsbarhet.
Fördjupningskurser
Vi erbjuder fördjupningskurser i bland annat:
- Motor och kraftöverföring
- Bromsar och chassikomponenter
- Komfort och säkerhetssystem
Arbetsplatslärande
Femton veckors arbetsplatslärande indelat i fem perioder ingår i Fordonsprogrammet. Då är du ute på praktik hos något av företagen i bilbranschen som skolan samarbetar med.
Gymnasielärling
Vill du jobba inom fordon och transport och är ivrig att ta steget ut i vuxenvärlden lite snabbare? På Fordons- och transportprogrammets lärlingsutbildning läser du minst 50 procent av din utbildning, det vill säga 1250 timmar ute på ett eller flera företag, med stöd av en handledare på plats och regelbundna besök av din lärare. Övriga tiden läser du gymnasiegemensamma ämnen med andra elever på skolan.
Vad händer efter utbildningen
Personbilsmekaniker
Innehållsansvarig: Anna Ekelund
Sidan uppdaterad den 18 december 2020