JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Barn och utbildning / Gymnasieskolan och Gymnasiesärskola / Osbecksgymnasiet / Program / Introduktionsprogrammet

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Introduktionsprogrammet

Välkommen till Introduktionsprogrammet!

Ibland blir saker inte riktigt som det var tänkt. Introduktionsprogrammet riktar sig till dig som inte har blivit behörig till ett nationellt program. 

Varför ska du läsa Introduktionsprogrammet på Osbeck?

  • Individuell studieplan för varje elev
  • Kan kombinera studier och praktik
  • Återkommande vägledningssamtal med studie och yrkesvägledare (vägledningssamtal)

Vem är du som söker till Introduktionsprogrammet?

  • Du saknar ett eller flera grundskolebetyg
  • Du vill bli behörig på arbetsmarknaden
  • Du vill bli behörig för vidare studier av något slag

Vi är alla olika

Våra elever kommer ifrån olika bakgrunder och har olika framtidsmål. Vi är helt enkelt alla olika. Därför präglas utbildningen av ett flexibelt och lösningsbaserat arbetssätt.

Din utbildning blir individuellt utformad och följs upp vid våra vägledningssamtal. Varje elev blir sedd, får stöttning och blir handledd under sin skolgång utifrån sina behov. 

Fem inriktningar

Alla har olika planer eller förutsättningar. Därför har Introduktionsprogrammet fem olika inriktningar att välja:

Programinriktat Val

Programinriktat Val är för dig som behöver några betyg för att komma in på ett nationellt program. Tanken är att du ska bli behörig så snabbt som möjligt. Du följer undervisningen på det program du valt, samtidigt som du läser det eller de ämne du fattas från grundskolan.

Denna inriktning måste du ansöka till och det finns särskilda behörighetskrav (betyg i svenska eller svenska som andraspråk samt matematik eller engelska) så därför är det bra om du tar hjälp av din studie- och yrkesvägledare.

Yrkesintroduktion

Denna inriktning syftar till att elever ska få en yrkesinriktad utbildning som underlättar för dem att etablera sig på arbetsmarknaden eller leder till en yrkesutbildning.

Utbildningen kan både vara utformad för en grupp (och är då sökbar) eller för en enskild elev. Även elever från grundsärskolan kan gå denna inriktning.

Individuellt alternativ

Detta alternativ riktar sig till elever som ska gå vidare till yrkesintroduktion, annan fortsatt utbildning eller till arbetsmarknaden.

Utbildningen anpassas individuellt och utformas efter varje elevs behov. Individuellt alternativt är även öppet för elever från grundsärskolan.

Språkintroduktion

Programmet ska ge ungdomar som nyligen anlänt till Sverige en utbildning med tyngdpunkt på det svenska språket. Syftet är att de ska kunna gå vidare i gymnasieskolan eller annan utbildning.

Denna inriktning utformas helt efter den enskilde elevens behov.

Vad händer efter utbildningen?

  • Nationellt program
  • Vuxenutbildning
  • Folkhögskola
  • Förberedelser till att komma ut på arbetsmarknaden
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Nyberg
Sidan uppdaterad den 6 september 2020