JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Barn och utbildning / Gymnasieskolan och Anpassad gymnasieskola / Osbecksgymnasiet / Program / Samhällsvetenskaps programmet

Samhällsvetenskapsprogrammet

Välkomna till Samhällsprogrammet!

Är du intresserad av vårt samhälle, både lokalt och globalt, och vill ha en bred grund inför fortsatta studier? 

Med hjälp av legitimerade och engagerade lärare, med blicken ut i världen, skapar vi en trygghet inför kommande studier på högre nivå.

Varför Samhällsprogrammet på Osbecksgymnasiet?

 • En internationell prägel (bl. a. möjlighet att läsa flera språk)
 • Praktik ute i arbetslivet
 • Relevanta studieresor (bl. a. till riksdagen i Stockholm)

Internationell profil

Att studera språk på gymnasiet ger inte bara meritpoäng utan öppnar även upp för flera möjligheter till jobb utomlands. Efter studier är det mycket möjligt att du ger dig ut i världen och då är språk en viktig faktor. På Osbecksgymnasiet kan du läsa Engelska 7, Franska, Spanska och/eller Tyska steg 1-5.

Stabilt inför framtiden

Samhällsprogrammet är en trygg och stabil utbildning som också är varierad och har bredd. Du får alla de kunskaper du behöver för att på ett enkelt sätt glida över i de arbetssätt som används vid högre studier. Vi arbetar bl a med förmåga att analyser, tänka kritiskt och att självständigt lösa problem. Du får kunskap om samhället, kommunikation, etik, genus och miljö.

Fördjupning och personlig prägel

Med hjälp av fördjupningskurser går det att anpassa din utbildning i den riktning som intresserar dig.

Exempel

 • Internationella relationer
  (ökad beredskap att förstå och tolka världspolitiska frågor)
 • Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering
  (Kan anpassas efter elevernas önskemål och tidigare studier, t ex mänskliga rättigheter och kultur- och idéhistoria, EU m.m)

Vad händer efter gymnasiet?

Ger möjlighet till vidare studier till exempelvis
 • Jurist
 • Lärare,
 • Psykolog
 • Journalist
 • Biståndsarbetare
 • Översättare
 • Polis

 

 

Moa berättar om samhällsprogrammet

Vad är bäst med Samhällsprogrammet?

Eleverna på samhällsprogrammet har en bra kontakt med lärarna vilket underlättar för både lärandet och undervisningen. En av fördelarna med att gå programmet på just Osbeck är att lärarna ställer ganska höga krav på eleverna vilket gör oss väl förberedda för studier efter gymnasiet. Vi får även möjlighet att träna mycket på att skriva uppsatser vilket är bra inför både gymnasiearbetet och framtida studier.

Det är relativt korta transportsträckor om man jämför med andra gymnasieskolor i närområdet. Jag som bor i Mellbystrand tycker att bussarna till och från skolan går förhållandevis ofta och i bra tider.

Vad vill du säga till dem som tvekar?

Om man är speciellt intresserad av människan och varför vi tänker och agerar som vi gör skulle jag verkligen rekommendera inriktningen med beteendevetenskap.

Jag rekommenderar samhällsprogrammet om du trivdes med ämnena i högstadiet men vill att svårighetsgraden höjs. Att skriva utvecklade resonemang om saker och ting är en stor del av många kurser vi läser. Som ag nämnde tidigare skriver vi mycket uppsatser så det är ett stort plus om man föredrar att skriva uppsatser framför prov. Enligt mig är det också viktigt att man tycker om att resonera och att se saker från olika perspektiv. 

På Osbecksgymnasiet har vi möjlighet att lägga till ämnen som exempelvis naturkunskap 2 och matte 3b vilket ger en fördel eftersom vi får möjlighet till en större behörighet. 

Därför är det en bra linje att välja om man känner sig lite osäker vad som händer efter gymnasiet. 

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Anna Ekelund
Sidan uppdaterad den 18 december 2020