Teknikprogrammet

Välkomna till Teknikprogrammet!
Gillar du teknik och problemlösning och drömmer om att kanske en dag jobba som designer, arkitekt eller ingenjör?
Hos oss får du en bred teknisk utbildning som lägger en stabil grund för framtida studier och företagstänk. Våra tekniker är attraktiva på arbetsmarknaden och skapar en hållbar teknisk utveckling i Laholm och världen.
Det behövs duktiga tekniker med rätt attityd.
Varför Teknikprogrammet på Osbecksgymnasiet?
- Du får i princip tre inriktningar istället för en (läs mer längre ner)
- Vi samarbetar med företag i projektform
- Vi har ett tydligt helhetstänk med utvecklingsstegring
Flera inriktningar = Bredd + profilering
Hos oss läser du alla kurser på inriktningarna ”Teknikvetenskap” och ”Design och produktutveckling”.
På inriktningen ”Produktion” får de två av tre kurser, Produktionskunskap och Produktionsutrustning. För att få hela den inriktningen kan ni byta ut kursen Teknik 2 (som ingår i Teknikvetenskapsinriktningen) mot Mekatronik 1.
Tre steg mot framtiden
Det finns en röd tråd på upplägget i vårt program som skiljer sig från många andra. Den kunskapgrund du skaffar dig i åk 1, fördjupas i samarbete med företag i åk 2, för att i åk 3 utvecklas till fullständiga företagskoncept. Redan i åk 1 blir du presenterad för den röda tråd och får därför en bättre förståelse för hur de olika delarna på utbildningen passar ihop.
Teori och praktik
För att teori ska få en verklighetsförankring har vi tät kontakt med företag i kommunen. Kontakten initieras i åk 1 och följer med genom utbildningen. Samarbetet och möjligheten att driva projekt med företagen ger dig en erfarenhet som ger dig pluspoäng på arbetsmarknaden. Det ger dig också en möjlighet att lära dig problemlösning i en mer verklighetsförankrad miljö.
Entreprenörskap och ledarskap
Lärarna stödjer och hjälper dig att utvecklas både inom teknisk kunskap, problemlösning och entrprenöriell förmåga. Du tränar processen som leder dig från en idé till en färdig prototyp. Du får också möjlighet att driva eget (UF företag) under utbildningen. Allt detta utvecklar dina färdigheter inom både ledarskap och företagande.
Vi är mycket aktiva i innovationstävlingen Blixtlåset samt Ung företagsamhet
Teknikcollege Halland
Vi är en del av Teknikcollege Halland. Det innebär att vi uppfyller höga krav på utbildningsinnehåll, studiemiljö och utrustning. Du har också rätt att läsa 2800 gymnasiepoäng jämfört med det normala 2500 gymnasiepoäng, vilket gör att du får mer tekniska kunskaper under din tid här jämfört med andra tekniska program.
Vad händer efter utbildningen?
Yrkes och utbildningsutgångar
- Utvecklingsingenjör
- Arkitekt
- Produkt designer
- Civilingenjör
- Gymnasieingenjör
Julia och Selma berättar om Teknikprogrammet
Vad är bäst med Teknikprogrammet?
Julia: Du läser flera olika inriktningar vilket är som att prova på flera olika teknikutbildningar på samma gång. Det tyckte jag var bra eftersom att då behövde jag inte veta exakt vad jag vill plugga vidare efter gymnasiet.
Selma: Det bästa med tekniklinjen är att kunna vara kreativ samtidigt som man lär sig. Det är en blandning mellan teoretiskt (fysik och matte) och praktiskt (vara ute i verkstaden och designen). Vi jobbar väldigt mycket i grupp och har i ettan och tvåan ett samarbete med ett lokalt företag. Sen så är klassen rolig och lärarna är bra!! Alla ämnen kommer jag att ha nytta av i framtiden oavsett vilken teknisk eller oteknisk utbildning jag väljer 🙂
Vad vill du säg till dem som tvekar?
Julia: Gillar du teknik, matte, projektarbete, praktiskt arbete? Är du intresserad av hur företag arbetar eller vill starta eget? Då borde teknik på Osbeck passa dig.
Selma: Till dem som tvekar på om de ska gå teknik, så gjorde jag också det men det slutade ju bra. Välj inte program efter vad dina kompisar eller föräldrar vill att du ska gå utan följ din magkänsla. Och om du väljer mellan teknik och natur så har teknik mer variation mellan alla lektioner (inte bara sitta ner och skiva hela tiden) och vi har dessutom ingen biologi.
Innehållsansvarig: Anna Ekelund
Sidan uppdaterad den 18 december 2020