JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Barn och utbildning / Studie- och yrkesvägledning / Grundskolan / Prao

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Prao - praktisk arbetslivsorientering

Prao (praktisk arbetslivsorientering) är en viktig del av skolundervisningen och är obligatorisk för elever som går i årskurs 8 eller 9. Den omfattar totalt tio dagar. I Laholms kommun genomförs praon i årskurs 8, fem dagar på höstterminen och fem dagar på vårterminen.  

Syftet med praon är att elever ska få kunskaper om arbetslivet inför kommande studie- och yrkesval. För många elever är praon den första riktiga kontakten med företag, och därför en upplevelse som i hög grad formar deras syn på yrkeslivet. Tiden som praoelev kan även väcka de ungas intresse för olika branscher vilket i sin tur påverkar deras val av utbildning. 

Via samarbete mellan Laholms kommuns tre högstadieskolor, Veinge-, Våxtorp- och Lagaholmsskolan, och olika näringsverksamheter kan värdefulla kontakter knytas. Kanske kan det också leda till att eleverna blir framtida medarbetare i ett företag där de en gång praoade.  

Så här gör vi i Laholms kommun

I Laholms kommun uppmanas eleverna att själva ta kontakt med företag eller organisationer, som de är intresserade av att prao på. Företag och organisationer kan även anmäla sitt intresse för att ta emot en eller flera praoelever. Anmälda platser administreras sedan genom respektive högstadieskolas studie- och yrkesvägledare.

Kan du inspirera elever i årskurs 8 att nå sina drömmar vad gäller studier och yrkesliv? 

Anmäl då ditt intresse för att ta emot praoelever genom att skicka ett mail till samordnaren för praoverksamheten, Emmy Wahlin:
emmy.wahlin@laholm.se

På denna sida finns också kontaktuppgifter till henne.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Monika Hellberg
Sidan uppdaterad den 20 augusti 2020