JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Barn och utbildning / Studie- och yrkesvägledning / Grundskolan / Prao

Prao - en dörröppnare till arbetslivet!

Prao (praktisk arbetslivsorientering) är en viktig del av skolundervisningen och är obligatorisk för elever som går i årskurs 8 eller 9. Den omfattar totalt tio dagar. I Laholms kommun genomförs praon i årskurs 8, fem dagar på höstterminen och fem dagar på vårterminen.  Under läsåret 2022–2023 kommer även år 9 att göra fem dagars praktik.

Syftet med praon är att elever ska få kunskaper om arbetslivet inför kommande studie- och yrkesval. För många elever är praon den första riktiga kontakten med företag, och därför en upplevelse som i hög grad formar deras syn på yrkeslivet. Tiden som praoelev kan även väcka de ungas intresse för olika branscher vilket i sin tur påverkar deras val av utbildning. Att ta emot en praoelev är en unik möjlighet för en arbetsgivare att visa sin verksamhet och bransch för framtidens medarbetare.

Via samarbete mellan Laholms kommuns tre högstadieskolor, Veinge-, Våxtorp- och Lagaholmsskolan, och olika näringsverksamheter kan värdefulla kontakter knytas. Kanske kan det också leda till att eleverna blir framtida medarbetare i ett företag där de en gång praoade.  

Så här gör vi i Laholms kommun

Eleverna i Laholm söker sin praoplats via praktikverktyget Samverka.nu. Där är också där ni som arbetsplats anmäler och registrerar er.

Registrera ditt företag/arbetsplats på samverka.nu     

Samverka.nu är nytt digitalt arbetsverktyg i kommunen för att administrera PRAO (praktisk arbetslivsorientering). 

Samverka.nu är ett verktyg för att göra arbetet kring PRAO och annan praktikhantering smidigare för företag, skola och elev.

 Vi vill gärna att ert företag/arbetsplats registrerar sig på samverka.nu. Gå in på www.samverka.nu och följ instruktionerna.

 Du kan också se filmer som visar hur det går till:

Registrering för arbetsplats
Registrering för elev

När arbetsplatsen är registrerad så har vi ett underlag som vi börjar arbeta med och ni kan bli kontaktade av oss inför praoperioden.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Monika Hellberg
Sidan uppdaterad den 31 mars 2022