Köks- och restaurangmedarbetare

Hospitality - Mat, Möten och Människor
Utbildningen är till för dig som vill arbeta med människor, har servicevilja och intresse för värdskap. Syftet är att ge dig kunskaper och färdigheter som gör dig anställningsbar inom en fantastisk näring under ständig utveckling med goda karriärmöjligheter.
Utbildningen bedrivs i lärlingsform och börjar med baskurser, därefter väljer man inriktning till hotellmedarbetare eller köks- och restaurangmedarbetare. I utbildningen varvas teoretiska och praktiska moment i kombination med arbetsplatsförlagt lärande (APL). Syftet är att utveckla dina yrkes- och branscherfarenheter.
Utbildningen omfattar bland annat
- Bemötande, hantering och kommunicering med gäster, kunder och medarbetare i olika servicesituationer.
- Måltiden som helhetsupplevelse med alla dess delar som mat, dryck, servering, service samt ansvarsfull alkoholhantering.
- Färdigheter i att arbeta med uppdukning, servering och försäljning.
- Betydelsen av hygien, arbetsmiljö och säkerhet.
- Projektplanering och företagande.
Yrkesutbildningen består av gymnasiala kurser som matchar de kompetenskrav som branschen ställer på blivande personal. Den kan också inspirera och ge behörighet till vidare studier. Det arbetsplatsförlagda lärandet kan ibland förläggas till kvällar och helger. Du ansvarar själv för transporter till din APL-plats och du måste ha tillgång till dator.
En översikt över kurserna som ingår i utbildningen hittar du längre ned på sidan. Är du folkbokförd i en annan kommun än Laholms kommun, ska du vända dig till din hemkommun för att göra ansökan.
Förkunskaper/behörighet
- Kunskaper motsvarande grundläggande svenska eller svenska som andraspråk.
Utbildningsstart januari 2024
Sista ansökningsdag: 2023-11-23
Kursstart: 2024-01-29
Ansökan
Ansökan görs genom en personlig kontakt med en studie- och yrkesvägledare.
Telefon: 0430-265 00.
E-post: vagledningscentrum@laholm.se
Tänk på att sista ansökningsdag är sista dag för att upprätta en komplett ansökan eller komplettera tidigare upprättad ansökan. Stundtals kan väntetiden för att få en tid hos en studie- och yrkesvägledare vara upp till flera veckor, därför är det viktigt att boka in sig för ett vägledningssamtal i god tid innan sista ansökningsdag.
Kurser
Baspaket |
||
Kurs |
Poäng |
Kurskod |
Orienteringskurs |
100 |
KGYORI11D |
Service och bemötande 1 |
100 |
SEVSEV01 |
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel |
100 |
MÅTBRC0 |
Hygien |
100 |
HYGHYG0 |
Inriktning Hotellmedarbetare respektive Köks- och restaurangmedarbetare |
|
Hotellmedarbetare |
Köks- och restaurangmedarbetare |
Servering 1 (100 poäng) |
Frukost och bufféservering (100 poäng) |
Drycker och ansvarsfull alkoholservering (100 poäng) |
Matlagning 1 (100 poäng) |
Entreprenörskap (100 poäng) |
Entreprenörskap (100 poäng) |
Aktiviteter och upplevelser (100 poäng) |
Individuellt val (100 poäng), t.ex. Våningsservice Matlagning 2 |
Individuellt val (100 poäng), t.ex. Reception Barteknik |
|
Utbildningslängd: 40 veckor
Studieomfattning: Hotellmedarbetare 900 poäng, Köks- och restaurangmedarbetare 800 poäng, CSN-berättigat på gymnasial nivå
Innehållsansvarig: Ida Axelsson
Sidan uppdaterad den 23 augusti 2023