Köks- och restaurangbiträde

Hospitality - Mat, Möten och Människor
Utbildningen är främst till för dig som vill arbeta med mat samt har servicevilja och intresse för värdskap.
Huvudinriktningen är arbete i kök. Syftet är att ge dig kunskaper och färdigheter som gör dig anställningsbar. Du jobbar praktiskt och får grundläggande branschkunskaper. Oavsett om du har tidigare erfarenhet eller om du vill prova något nytt passar denna utbildning dig.
Information
Utbildningen kan inspirera och ge behörighet till vidare studier. Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår i kurserna. Detta kan innebära arbete på kvällar och helger. Du ansvarar själv för transporter till din APL-plats och du behöver ha tillgång till dator.
Utbildningens mål
Utbildningen innebär teoretiska moment i kombination med APL som gör att du utvecklar yrkes- och branscherfarenheter och ger dig kontakter som gör att det blir lättare att nå en anställning. Utbildningen kan kombineras med andra studier, t. ex. svenska.
Utbildningen omfattar bland annat följande
- Grundläggande matlagningskunskaper.
- Måltiden som helhetsupplevelse med alla dess delar som mat, dryck, servering, service samt ansvarsfull alkoholhantering.
- Bemötande, hantering och kommunicering med gäster, kunder och kollegor i olika servicesituationer.
- Färdigheter i att arbeta med uppdukning och gästbemötande i restaurangmatsal.
- Betydelsen av hygien, arbetsmiljö och säkerhet.
En översikt över kurserna som ingår i utbildningen hittar du längre ned på sidan.
Är du folkbokförd i en annan kommun än Laholms kommun, ska du vända dig till din hemkommun för att göra ansökan.
Förkunskaper/behörighet
Kunskaper motsvarande grundläggande svenska eller svenska som andraspråk.
Utbildningsstart hösten 2023
Sista ansökningsdag: meddelas under våren 2023
Kursstart:
Ansökan
Ansökan görs genom en personlig kontakt med en studie- och yrkesvägledare.
Telefon: 0430-265 00
E-post: vagledningscentrum@laholm.se
Tänk på att sista ansökningsdag är sista dag för att upprätta en komplett ansökan eller komplettera tidigare upprättad ansökan.
Stundtals kan väntetiden för att få en tid hos en studie- och yrkesvägledare vara upp till flera veckor, därför är det viktigt att boka in sig för ett vägledningssamtal i god tid innan sista ansökningsdag.
Kurser
Baspaket |
||
Kurs |
Poäng |
Kurskod |
Orienteringskurs |
50 |
KGYORI11D |
Service och bemötande 1 |
100 |
SEVSEV01 |
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel |
100 |
MÅTBRC0 |
Hygien |
100 |
HYGHYG0 |
Individuellt val |
100 |
|
Individuellt val (en kurs av nedan) |
||
Frukost och bufféservering |
100 |
SERFRU0 |
Matlagning 1 |
100 |
MATMAL01 |
Entreprenörskap |
100 |
ENTENR0 |
Utbildningslängd: 20-30 veckor, utifrån individuell planering
Studieomfattning: 450 poäng, CSN-berättigat på gymnasial nivå
Innehållsansvarig: Ida Axelsson
Sidan uppdaterad den 25 augusti 2022