JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Barn och utbildning / Vuxenutbildning / Utbildningar / Yrkesutbildningar / Hästskötare

Hästskötare

Yrkesmässigt arbete inom hästnäringen

Utbildningen passar dig som har passion för hästar och tänker dig en framtid inom hästnäringen, antingen som anställd eller som egen företagare.

Utbildningen bedrivs på heltid i lärlingsform och ger dig både praktiska och teoretiska grundkunskaper, där du bland annat får lära dig om hästnäringens förutsättningar, hästars anatomi och fysiologi, beteende och behov, skötsel, utfodring, avel, förebyggande hälsovård samt samspelet mellan häst och människa. Du får även en introduktion i de maskiner och teknik som används inom hästhållning idag.

Utbildningen sker i nära samverkan med företag och olika hästverksamheter i Halland och utgår från kurser inom naturbruksprogrammet – hästinriktning med fokus på hästkunskap, hästhantering, anläggningsskötsel mm. Du gör praktik i olika hästverksamheter 4 dag/v och har teori 1 dag/v, både lärarledda lektioner och självstudier.

Praktiken planeras utifrån dina förkunskaper, intressen och mål och kan ske på kvällar och helger, utifrån verksamhetens behov.

Du behöver ha körkort och står själv för transporten till dina praktikplatser. Du behöver även ha tillgång till egen dator med kamera. Utbildningen har hög studietakt och alla kurserna läses parallellt.

Utbildningen inleds med en orienteringskurs om svensk hästnäring och hästhållning, där du som har tidigare erfarenheter inom hästområdet har möjligheter att få dina kunskaper validerade.

Information

Utbildningen matchar de kompetenskrav som branschen ställer på blivande personal. Studierna planeras utifrån dina individuella förkunskaper och intressen och genom praktik får du kontakter som gör det lättare att nå anställning. Möjlighet att avlägga yrkesprov för Hästskötarexamen finns i slutet av utbildningen. Erfarenhet från arbete inom hästnäringen är meriterande.

Är du folkbokförd i en annan kommun än Laholms kommun, ska du vända dig till din hemkommun för att göra ansökan.

Förkunskap/behörighet

  • Kunskaper motsvarande grundläggande svenska eller svenska som andraspråk. 
  • B körkort och tillgång till bil.

Ny utbildningsstart våren 2023

Sista ansökningsdag: 2022-10-28
Kursstart: 2023-01-16

Ansökan

Ansökan görs genom en personlig kontakt med en studie- och yrkesvägledare.

Telefon: 0430-265 00
E-post: vagledningscentrum@laholm.se

Tänk på att sista ansökningsdag är sista dag för att upprätta en komplett ansökan eller komplettera tidigare upprättad ansökan.

Stundtals kan väntetiden för att få en tid hos en studie- och yrkesvägledare vara upp till tre veckor, därför är det viktigt att boka in sig för ett vägledningssamtal i god tid innan sista ansökningsdag.

 

Kurser hästskötare
KursPoängKurskod
Orienteringskurs 50 KGYORI11D
Hästkunskap 1 100 HÄTHÄS01
Hästkunskap 2 100 HÄTHÄS02
Hästkunskap 3 100 HÄTHÄS03
Ridning och körning 200  RINRID0
Entreprenörskap 100  ENTENR0
Individuellt val (1 - 3 kurser)  100-300  

 Individuella val uppdateras inom kort

Utbildningslängd: baskurser 30 veckor, individuella val 5-15 veckor
Studieomfattning: 650 - 950 poäng CSN-berättigat på gymnasial nivå

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Ida Axelsson
Sidan uppdaterad den 3 oktober 2022