JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Barn och utbildning / Vuxenutbildning / Utbildningar / Samhällsorientering

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Samhällsorientering

Samhällsorientering är en kostnadsfri kurs som innehåller information om Sveriges samhälle, vård, lagar, myndigheter, normer, utbildning med mera.

 

Kursen undervisas på ditt modersmål eller lätt svenska och ger dig kunskap om:

  • De mänskliga rättigheterna
  • Grundläggande demokratiska värderingar
  • Rättigheter och skyldigheter
  • Hur det svenska samhället är organiserat
  • Praktiskt vardagsliv

Syftet med samhällsorienteringen är att göra det lättare för dig att komma in i det svenska samhället. I Laholm läser man därför kursen på 4 eller 8 veckor beroende på om man också vill få undervisning i digitala verktyg. 

Ökad digital delaktighet ger dig bättre förutsättningar att fatta beslut i vardagen och delta i samhällsliv och arbetsliv.

Du får ett intyg när du är klar med utbildningen.

Starter hösten 2020:
31 augusti
28 september
26 oktober
23 november

 

Hur anmäler du dig till samhällsorienteringen?

Om du nyligen har fått uppehållstillstånd och är inskriven i etableringsprogrammet från Arbetsförmedlingen, kan du prata med din handläggare på Arbetsförmedlingen om att anmäla dig till kursen.

 

Du kan också anmäla dig genom att fylla anmälningsblanketten som finns till höger. Blanketten kan du sedan lämna in i receptionen på Campus Laholm, Skottegränd 3

 

Vem får läsa samhällsorientering?

  • Nyanlända invandrare som ingår i etableringsprogrammet hos Arbetsförmedlingen.
  • Utökad målgrupp (vissa anhöriginvandrare) det vill säga personer från ett icke EES-land eller Schweiz som flyttar till Sverige på grund av att de har en anknytningsperson som redan har uppehållstillstånd här eller har svenskt medborgarskap. För att läsa samhällsorientering ska dessa personer vara mellan 18-64 år och ha varit folkbokförda i en svensk kommun mindre än tre år. 

 

 

 

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Ida Axelsson
Sidan uppdaterad den 8 september 2019