JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Bo, miljö och trafik / Avfall och återvinning / Hushållens avfall / Hantering av matavfallet

Hantering av matavfallet

Såhär använder du papperspåsen och hållaren till matavfallet

  • Ställ papperspåsen i den medföljande hållaren. Hållaren är utformad så att luft kan cirkulera runt, och framför allt under, påsen. Om påsen ställs i en vanlig hink eller tät behållare hindras luften från att cirkulera, påsen blir fortare blöt och går lättare i sönder.
  • Vik ner kanten till markeringen. På så sätt fyller man inte påsen mer än att man kan försluta den väl innan den slängs i avfallskärlet.
  • Vid extra blött avfall kan man låta det rinna av i vasken först eller lägg en bit hushållspapper i botten på påsen. Funkar fint!

Pappret som utgör påsen är så gott som 100% cellulosa. Påsen är biologiskt nedbrytbar och avsedd för rötning. Påsen är vattenavvisande och töjbar. Den har ett våtstarkt kraftpapper och ska vid normal hantering släppa igenom ånga men inte vätska.

Ingen plast eller komposterbar plast!

  • Packa inte matavfallet i plastpåsar eftersom plast gör det svårt att återvinna avfallet.
  • Kärlet töms inte av chauffören om det ligger plast i matavfallet.
  • Sätt inte heller en plastpåse varken i eller runt papperspåsen, det förstör cirkulationen runt påsen.
  • Använd inte heller komposterbara plastpåsar som majsstärkelsepåsar eller påsar av bioplast.

Matavfallet från Laholms Kommun körs direkt till en ”Slurryanläggning”. Där sönderdelas, blandas och pressas avfallet till en trögflytande massa, en så kallad ”slurry”. ”Slurryn” kör sedan till en biogasanläggning som producerar biogas och biogödsel.

Majsstärkelsepåsarna är en bioplast som ska vara komposterbar, men den hinner inte brytas ner i rötningsprocessen och på så sätt kan plast hamna ute på åkrarna med biogödseln. Dessutom skapar bioplasten problem med att den fastnar i ”Slurryanläggningens” rörliga delar, kvarnar som blandar matavfallet.

Därför används papperspåsar.

Hur matavfall hanteras i andra kommuner ser olika ut

Vissa kommuner använder bioplast eller plast i avvikande färg till matavfallet. Då har de också en anläggning med ett system som kan ta emot och kan avlägsna plastpåsen innan matavfallet går vidare till ”slurryanläggningen”.

Detta system har inte Laholms Kommun.

Därför används papperspåsar.

Påsar av majsstärkelse

Dessa innehåller fortfarande en mängd fossil olja (polyester, framställd ur råolja). Innehåller oftast 50% majsstärkelse och 50% polyester från råolja. Dessutom uppstår en viss gasutveckling på varje påse vid rötning.

Majsstärkelsepåsar är alltså inte en produkt helt framställd ur förnyelsebar råvara, vilket papperspåsen är.

Därför används papperspåsar.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Therese Arvidsson
Sidan uppdaterad den 21 december 2022