Du är här: Start / Bo, miljö & trafik / Avfall och återvinning / Hushållens avfall / Kärl - matavfall och rengöring

Kärl - matavfall och rengöring

Att hålla kärlen rena och funktionella gör återvinningen trevligare för alla. Som fastighetsägare är du ansvarig för sopkärlet, och därför är det viktigt att du tar hand om kärlet och är rädd om det. Du ansvarar också själv för rengöring av kärlen. 

Så hänger du upp påshållaren för matavfallspåsen

Påshållaren för matavfallet kan stå fritt, hängas upp eller placeras i ramsystem.

Om påshållaren hängs upp på insidan av en kökslucka är det viktigt att den inte slår i skåpets sidor och att matavfallspåsen får plats under diskhon när luckan stängs.

  1. Håll påshållaren i önskat läge och markera skruvarnas placering.
  2. Skruva fast de medlevererade skruvarna.
  3. Häng upp påshållaren.

Minska risken för lukt

För att minska risken med lukt, flugor, eller larver vid hantering av matavfallet kan du tänka på:

  • Använd alltid påshållare när du sorterar matavfall separat. Påshållaren gör att påsen luftas. Hink eller plastpåse gör att papperspåsen blöter igenom.
  • Förslut papperspåsen för matavfall ordentligt genom att rulla ihop toppen innan du lägger den i kärlet.
  • Vid normal temperatur kan påsen stå under diskbänken 2-3 dagar, men byt oftare vid varmare temperaturer.
  • Låt blött matavfall rinna av i vasken innan det slängs i påsen och torrskala grönsaker.
  • Lite ättika eller trädgårdskalk runt kärlkanterna och på botten av papperspåsarna kan ge en fräschare doft och hålla flugorna borta.

Beställ rengöringstjänst av kommunen

Kommunen erbjuder tjänst för rengöring av kärl. Rengöring kan beställas som abonnemang - 1 eller 2 tvättar om året eller som budad enstaka gång. Debitering sker enligt gällande avfallstaxa.

Vid sanitär olägenhet

Om kärlen inte rengjorts ordentligt och det kan leda till sanitär olägenhet ska abonnenten åtgärda detta till nästa tömning. Om inte rengöringen utförts till dess kommer rengöring utföras av kommunen och debiteras abonnenten. 

Tips inför sommaren

  • Knyt påsen för restavfall ordentligt innan du lägger den i kärlet.
  • Ställ sopkärlet på en skuggig plats och gärna utomhus istället för i ettsoprum/skåp, så att det ventileras ordentligt.
  • Låt locket stå på glänt så att det kommer luft in i kärlet.
  • Tvätta kärlet invändigt om det behövs efter tömning. Skölj ordentligt med vatten och skura med borste. Inga rengöringsmedel behövs. Häll gärna några droppar ättika i kärlet efteråt. Det tar bort dålig lukt och håller flugorna borta. Du kan även strö lite vanlig trädgårdskalk runt kanterna i kärlet och i botten. Flugorna trivs varken i sur eller basisk miljö.

Tips inför vintern

  • Under den kalla årstiden händer det att sopor, och då särskilt papperspåsar för matavfall, fryser fast i kärlet och gör att kärlet inte kan tömmas ordentligt vid tömningstillfället. Största risken är när vädret skiftar mellan varmt och kallt då påsarna fryser fast i kärlet. Så tänk på att hålla extra koll på kärlet när vädret är omväxlande. Det är fastighetsägarens ansvar att ta loss eventuellt fastfrusna sopor för att säkra att kärlet kan tömmas. Bästa sättet för att slippa fastfrusna sopor är att se till att både kärlet och påsarna är torra.
  • Håll kärlet rent - ett rent kärl minskar risken för fastfrysning.
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Caroline Dahlman
Sidan uppdaterad den 18 september 2018