Du är här: Start / Bo, miljö och trafik / Avfall och återvinning / Hushållens avfall / Trädgårdsavfall / Eldning av trädgårdsavfall

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Eldning av trädgårdsavfall

Numera är all eldning av trädgårdsavfall på område inom detaljplan förbjudet. 

Område med detaljplan

Att elda trädgårdsavfall inom område med detaljplan är numera förbjudet.

Med undantag för när vi eldar påskbrasa eller valborgsmässobål och firar dessa högtider. Man räknar detta som allmän sammankomst där man förberett firandet med ris till ett bål (inte en hög med ris man sparat under längre tid).

Område utanför detaljplan

I övriga områden inom kommunen gäller att i första hand välja ett annat sätt att ta hand om trädgårdsavfallet. Ett alternativ är att lämna iväg trädgårdsavfallet, antingen köra det själv eller att beställa en behållare som hämtas.

Tänk på att

Allt trädgårdsavfall som går att kompostera ska komposteras. Detta innebär att man inte får elda exempelvis löv och gräs. Grövre material som grenar och stammar ska energiutnyttjas som ved eller flis. Kvar blir tunnare ris som du får elda om förutsättningarna är de rätta. Det är t ex olämpligt om det blåser mycket eller blåser mot grannen eller om riset är vått. Tänk också på så att det inte är eldningsförbud eller är allmänt torrt runtomkring. Har du större mängder ris, mer än 2 kubikmeter så bör du beställa hämtning av detta så att det kan energiutnyttjas i ett värmeverk.

Eldning av annat avfall än ris är alltid förbjudet

Detta gäller även eldning i tunna, kamin eller panna. Nästan allt annat avfall ingår i ett kretslopp eller i ett system för producentansvar och ska sorteras ut och lämnas på de ställen som finns anvisade. Eldning av annat avfall leder till utsläpp av gifitiga ämnen och ärendet lämnas till åklagare.

En enkel regel

Det enda som man får elda är tunt torrt ris max två kubikmeter per år och bara om du bor utanför område med detaljplan. 

Att göra upp eld med vanlig ved är tillåtet om det är rätt förutsättning för det och om det inte stör grannar.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Johanna Andersson
Sidan granskad den 5 augusti 2016

Kontakt

Miljöfrågor

Miljökontoret
Växel: 0430-150 00
Humlegången 6
312 80 Laholm