JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Bo, miljö och trafik / Avfall och återvinning / Slamtömning / Tunga lock

Tunga brunnslock

Byt ut tunga brunnslock och ersätt dem med barnsäkra, lättare lock för att underlätta tömningen av avloppsanläggningar.
Den uppmaningen riktar Laholms kommun till alla fastighetsägare i kommunen som vet med sig att deras brunnslock är rejält tunga.

Slamtömning av enskilda avloppsanläggningar är ett tungt arbete. Belastnings- och förslitningsskador i samband med tunga lyft av brunnslock och slangdragning är därför inte ovanligt.

För att förebygga detta har Arbetsmiljöverket gått ut med krav på att arbetsmiljön för slambilschaufförerna måste förbättras. Sedan hösten 2015 inventerar därför Laholms kommun, tillsammans med kommunens entreprenör Ohlssons i Landskrona, förekomsten av tunga lock.
Och nu uppmanar Laholms kommun fastighetsägarna att se över sina brunnslock, och ersätta tunga med lätta, barnsäkra lock för att förbättra chaufförernas arbetsmiljö.

Hur mycket får locken väga?

Enligt arbetsmiljöreglerna får ett brunnslock, som kan dras åt sidan vid tömningen väga max 25 kg. Om locket måste lyftas bort vid tömningen får det inte väga mer än 15 kg.

Mer information

Information om bland annat belastningsergonomi finns på Arbetsmiljöverkets hemsida. Du hittar länken på denna sida. Här hittar du också länken till Boverkets handbok "Barnsäkra brunnar" med information och regler om barnsäkra brunnar.

Företag som har lösningar för tunga lock

I länklistan till höger hittar du några företag som har lösningar för tunga lock. 

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Therese Arvidsson
Sidan uppdaterad den 21 december 2022