JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Bo, miljö och trafik / Energi / Energi- och klimatrådgivning / Energitips 2011 / Ackumulatortanken

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Ackumulera mera ...

Ackumulatortanken är som en jättestor termos, du lagrar värmen i den och använder den när du behöver. Du kan använda den tillsammans med alla sorters värmekällor som har ett vattenburet system. Störst är fördelarna vid vedeldning och solvärme, men fungerar också bra vid annan uppvärmning.

Hjärtat i värmesystemet

Vill du ha en kombination av värmekällor, kan ackumulatortanken fungera likt ett hjärta i värmesystemet, som de olika värmekällorna jobbar emot.

Tänk på!

  • Isolering - viktigt att isolera tanken, minst 150 mm mineralull
  • Placering - bäst med en stående tank, då kan du utnyttja skiktningen. Man tar ut värmen i toppen där det är varmast och värmer vattnet i botten där det är som kallast.
  • Dimensionering - anpassa den efter husets värmebehov. värmekälla och hur ofta du vill värma upp tanken. Prata med någon erfaren installatör.
  • Ekonomi - med effektiv uppvärmning krävs mindre mängd bränsle och slitaget minskar. Exempelvis med vedpanna, räkna med 5-10% förbättrad effekt per år.
  • Miljö - med effektivare eldning får vi mindre lokala utsläpp.

Vill du veta mer? Välkommen att ringa eller mejla mig andreas.strandh@laholm.se och jag skickar informationsmaterial från energimyndigheten.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Johanna Andersson
Sidan uppdaterad den 17 oktober 2011