Du är här: Start / Bo, miljö och trafik / Energi / Energi- och klimatrådgivning / Energitips 2012 / Energitips för hösten !

Information med anledning av coronavirus och covid-19

 

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Energitips för hösten !

Hösten är här. Dagarna blir kortare och mörkare och vi behöver lysa upp och värma våra hem. En översyn av belysningen och villans värmesystem kan vara på sin plats för att spara pengar och minska energiförbrukningen .

Lågenergilampor

Se över din belysning och byt gamla glödlampor mot nya lågenergilampor. I en traditionell glödlampa omvandlas knappt 10 procent av elen till ljus. Resten blir till värme. Med lågenergilampan blir 80 procent av elen till ljus. Välj en lampa med bra kvalitet som kan hålla upp till tio gånger längre.
Använda lampor, oavsett sort, lämnar du till återvinningscentralen.

Släck efter dig! 

Även om lågenergilampan förbrukar mindre energi är det fortfarande kostsamt och onödigt med lampor som lyser i tomma rum.

Se över termostaterna på elementen

Gå en checkrunda i hemmet och se över termostaterna. En trasig termostat kan orsaka onödigt hög energiförbrukning. En korrekt fungerande termostat stryper flödet av varmt vatten genom elementet när temperaturen i rummet är tillräcklig. Om termostaten inte fungerar kan det leda till att rummet blir alltför varmt och därmed förbrukar mer energi än nödvändigt. Kontrollera genom att vrida ner dem helt,  efter en stund ska elementet bli svalt. Ofta hör du när du vrider upp värmen på termostaten att den fungerar eftersom vatten börjar cirkulera i elementet. På hösten är det vanligt att ventilerna på elementen har fastnat i stängt läge och inte längre reagerar när du vrider på termostaten. Ofta kan du själv åtgärda detta genom att skruva loss termostaten och med hjälp av en tång motionera ventilen. Stiftet på ventilen ska fjädra fram och tillbaka utan att haka upp sig när man trycker på den.

Kontrollera även pannan/värmepumpen att den är servad och fungerar korrekt. Passa på att sänka inomhustemperaturen. En grads sänkning av inomhustemperaturen resulterar i fem procent minskat energibehov.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Johanna Andersson
Sidan uppdaterad den 11 oktober 2012

Kontakt

Energi- och klimatrådgivare

Energi- och klimatrådgivare
Växel: 035-13 70 00

Energimyndigheten