Du är här: Start / Bo, miljö och trafik / Energi / Energi- och klimatrådgivning / Energitips 2012 / Ljus i advent och jul !

Information med anledning av coronavirus och covid-19

 

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Julljustest !

Snart är det jul och vi pryder våra hem, både inomhus och utomhus, med stämningsfull belysning. Välj smarta lampor och tänk på att dina vanor har betydelse!

För sjätte året i rad testar Energimyndigheten advents- och julbelysning. Testet gäller bland annat ljusstakar, julgransbelysning och ljusslingor. Den största skillnaden mellan gammal teknik och ny energieffektiv - visar  ljusstakarna. En ljusstake med glödlampor drar 14 gånger mer el än en med moderna lampor. En julgransbelysning med glödlampor är den enskilda ljusdekoration som drar mest el.

LED-lampor

Om Du ska köpa en ny julbelysning, tänk då på att det finns modeller som har så kallade lysdiodlampor (LED) som original. Du behöver inte köpa en helt ny ljusstake eller julgransslinga för att minska energianvändningen. Det räcker med att byta ut de gamla lamporna mot nya LED-lampor. För att det ska fungera måste Du  byta alla lamporna i ljusstaken! 

En timer sparar inte alltid mer energi

Det lönar sig definitivt med  timer som styr när lamporna ska vara tända och släckta om du har julbelysning med gammal glödlampsteknik. Däremot är det inte lika självklart att timern hjälper dig att spara ännu mer energi om du har LED-belysning. Om du sparar eller inte beror på hur mycket julbelysningen drar tillsammans med timern. Däremot sparar du alltid genom att släcka manuellt.

  

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Johanna Andersson
Sidan uppdaterad den 30 november 2012

Kontakt

Energi- och klimatrådgivare

Energi- och klimatrådgivare
Växel: 035-13 70 00

Test !