Du är här: Start / Bo, miljö och trafik / Energi / Energi- och klimatrådgivning / Energitips Januari - Termostater / Energitips Mars - Bygga nytt

Information med anledning av coronavirus och covid-19

 

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Tänk långsiktigt när du bygger nytt!

När du ska bygga ett nytt hus är det mycket att tänka på och du kan inte vara expert på alla områden.

Tänk genomgående att husen ska ha en lång livslängd. "Felaktiga" val och billigt byggande kan du få betala flera gånger om för.

 • Husets placering
  Om det är möjligt placera huset så att du får takyta mot söder, det blir bra förutsättningar för solenenergi vid byggnation eller senare installation
 • Bygg välisolerat
  Boverkets byggregler (BBR) styr bland annat hur välisolerat ett hus måste vara men du kan med fördel bygga ännu bättre. Du gör investeringen en gång men har glädje av den under husets hela livslängd.
 • Bygg tätt
  Ett energieffektivt hus skall byggas tätt och för att minska ofrivillig ventilation. En del husbyggare har som standard att göra en provtryckning när bygget är klart. Om det inte finns som standard begär att det inkluderas i offerten eller köp till själv. Då har du också kvitto på hur bra och tätt huset är byggt.
 • Fönster och dörrar
  Välj produkter med låga u-värden, speciellt viktigt om man ska ha stora fönsterpartier utan radiatorer som motverkar kallras.
 • Ventilation
  I nya välisolerade hus ventileras en stor del av energin ut. Se till att återvinna den energin i den uppvärmda luften du ventilerar ut, antingen med ett FTX-aggregat eller med hjälp av en frånluftvärmepump.
 • Värmekälla
  Hur du väljer värmekälla beror en del på de val du gör i punkterna ovan men samtidigt har BBR lite olika krav beroende på vilken värmekälla du väljer. Har du gjort ett bra val innan så blir den här frågan kanske inte så avgörande.
 • Fastighetsel
  Tänk på att välja eleffektiva pumpar och fläktar.
 • Lågenergihus
  Det finns ett antal olika benämningar som syftar till att ett hus är energieffektivt. I princip är det olika koncept som innebär att man i olika grader bygger energieffektivare än Boverkets byggregler.
 • Energideklaration
  Inom 24 månader efter att du flyttat in ska det göras en energideklaration på huset av en energiexpert. Det blir då samtidigt en avstämning om huset har den energiprestanda som du betalat för.

Är du i byggtankar och vill träffas och diskutera just ditt  projekt, då är du välkommen att ringa och boka tid eller om du vill ha energimyndighetens broschyr om energieffektiva hus, e-posta din adress till andreas.strandh@laholm.se 

 

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Johanna Andersson
Sidan uppdaterad den 19 mars 2012

Kontakt

Energi- och klimatrådgivare

Energi- och klimatrådgivare
Växel: 035-13 70 00