Du är här: Start / Bo, miljö & trafik / Flytta hit / Bo / Tätorter / Hishult

Hishult

Förstora bilden - Konsthallen.jpg

Konsthallen i Hishult lockar året runt många besökare.

En konsthall i världsklass och två gästgiverier lockar de kulturella och matglada till Hishult. Orten andas välkomnande vänlighet och servicenivån är god, med bland annat butiker och bank.

Hishult är en liten ort med cirka 330 invånare och ligger sydöst om Laholms stad. Smedjeån flyter vackert genom samhället och landskapet runt om består till större delen av skog. Gemytligt och lite som att ”bo på landet”. Bebyggelsen är blandad med äldre gårdar och hus, stugor, villor och lägenheter.

Besöksmål

Här finns bland annat den kända Konsthallen från år 1994 som har kallats för "lilla Louisiana". Den ligger mitt i Hishult vid kyrkan. Året om pågår en mängd olika utställningar och i trädgården finns en skulpturpark.

På en udde i Oxhultssjön ligger ruinen efter den medeltida sätesgården och numer fornminnet Sjöboholm, huvudgården i det ”danska Bergslagen”. I Hishults skogar fanns stora tillgångar på myr- och sjömalm. Det visar de gamla slagghögarna som fortfarande finns kvar i området. Bland annat skeppades tonvis med järn från Hishults masugnar till Köpenhamn för bygget av den nya kungaborgen i Köpenhamn år 1562.

 Gammelgården i Hishult är en tidstypisk 1700-tals gård. Byggnaderna är återuppförda eller ditflyttade. Ryggåsstugan kommer ursprungligen från Eskilstorp i Östra Karup och uthusen är från Brånalt i Knäreds socken.

Kvarnen Kornhult ligger strax öster om Hishult och håller öppet främst sommartid. Det finns ram-, trä- och målarverkstad, stenhuggning, konstgalleri samt ett kafé där bland annat musikkvällar arrangeras. Kvarnen har också rum och lägenhet för uthyrning.

Gamla bron byggdes på 1870-talet och är en stenbro med tre spann. Bron går över Smedjeån och vid Hishults norra infart.

Hishults gamla medeltidskyrka uppfördes troligen under 1200-talets första hälft och fick år 1800 ett torn, efter att tidigare bara ha haft en klockstapel. Det finns stöd för att den gamla kyrkans första klocka gjutits på plats, utanför kyrkogårdsmuren. Åren 1765-66 fick kyrkan de omtalade målningarna i taket, på läktarbarriär och bänkdörrar, som alla skingrades när kyrkan revs. På läktarbarriären, i den nya kyrkan, är nu återinsatt en del av de bilder som fanns i den gamla kyrkan. Den revs i slutet av april år 1901 och ett år senare stod den nya kyrkan klar, byggd i romansk stil. I gravkvarteret nordost om den nuvarande kyrkans kor ligger en stor sten, som utmärker den plats där altaret i den gamla kyrkan var placerad. Varje dag klockan 18 och varje lördag klockan 12 spelas en psalm med kyrkklockorna.

Gränsland

För den naturälskande är Ingvarsbyggets reservat trevligt att ströva omkring i och vid slättsjön, Store sjö, kan ses den för Norrland mer vanliga sångsvanen. Här möts också Halland, Skåne och Smålands landskap. Lite längre norrut från sjön finns Ryggehall en kluven sten som en gång fungerade som gränsmärke mellan Sverige och Danmark.

Service i Hishult

Orten har en hög servicenivå med restauranger, kaféer, butiker, affärer, bank, bensinstation, deltidsbrandkår, förskola, skola och äldreomsorg.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Emma Alm
Sidan granskad den 4 juli 2017

Länkar