JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Bo, miljö och trafik / Flytta hit / Bo / Tätorter / Lilla Tjärby

Lilla Tjärby

Med sitt läge, strax norr om Lagan, har Lilla Tjärby närhet till huvudorten och all den service som erbjuds där. Lilla Tjärby består till största del av bostäder och har en stor arbetsplats i nordens största pannkaksfabrik, som ägs av Lantmännen Cerealia.

Lilla Tjärby har cirka 950 invånare och ligger i Norra Laholm, två kilometer från Laholms stad. Bebyggelsen på orten består i dag främst av småhus och lägenheter. De många fornminnena vittnar om att det har funnits människor här sedan långt tillbaka i tiden.

Historiska Lilla Tjärby

Området runt Lilla Tjärby sjö har flera bronsåldershögar. Sjön är kraterliknande och kallas för en dödisgrop. Det är ett fenomen som uppstått där den avsmältande inlandsisen lämnat en stor rest i en sänka. Det är mycket möjligt att här fanns en forntida offerplats, för under delar av järnåldern och under århundraden före samt efter var våtmarksoffer inte helt ovanligt. Lilla Tjärby sjö har rikligt med fisk som lockar till sig flera olika slättsjöfåglar.

Tjärbys gamla medeltidskyrka från 1100-talet ersattes år 1906 av en ny kyrka på samma plats, ritad av arkitekt Erik Lallerstedt känd för Kungliga Tekniska Högskolans byggnader. I Tjärby kyrka finns i dag bland annat medeltidskyrkans dopfunt i sandsten från 1100-talet. På Örelids gravfält bakom Tjärby kyrka finns 36 resta stenar från järnåldern och fyra högar från bronsåldern.

Pannkaksfabrik

I lilla Tjärby ligger Nordens största pannkaksfabrik. Sedan år 2005 ägs den av Lantmännen Cerealia AB som förvärvade verksamheten av Semper. Här har stekts pannkakor i ugn sedan 1960-talet och från 1970-talet i pannkaksmaskiner. I dag görs cirka 400 000 pannkakor om dagen, det vill säga 5000 ton/år varav cirka 1900 ton/år exporteras ut i världen. Sortimentet har utökats till att innefatta även färsprodukter, kyckling och vegetariskt.

Service i Lilla Tjärby

Med sin närhet till Laholms stad kan Lilla Tjärby ta del av all den service som finns där. Till exempel affärer, restauranger, apotek, vårdcentral med mera. Bussförbindelserna till Laholm är bra och cykelvägen mellan Veinge och Laholm passerar genom samhället. Det finns förskola, skola och äldreomsorg.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Emma Randevik
Sidan granskad den 12 april 2019