JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Bo, miljö och trafik / Flytta hit / Bo / Tätorter / Ysby

Ysby

Hjörneredssjöarna strax utanför Ysby erbjuder härliga kanotvatten.

Ysby är en liten prydlig by, med vackert läge i brytningen mellan slättland i väster och skogsmark i öster. Strax norr om finns Lagan och österut Hjörneredssjöarna, med stora natur- och rekreationsvärden. Ysby har en god service med livsmedelsaffär, skola och förskola.

Ysby har cirka 300 innevånare och ligger i brytningen mellan slättlandskapet i väster och skogsmarkerna i öster. Norr om orten ligger Lagan och österut Hjörneredssjöarna för rekreation. Det finns en mängd intressanta fornlämningar och flera historiska byggnader i området.

Historiska Ysby

Långdösen i Lejeby är ett mycket gammalt fornminne. Stenarna flyttades till Lejeby för cirka 4000 år sedan för att bilda en stenåldersgravplats. I Hov finns det bronsåldershögar och längre österut de cirka 2000 år yngre ”Tvästenarna”. Bålestenen från år 1811 påminner om de eldar som i forntiden tändes på strategiskt höga platser för att meddela omkringliggande gårdar och byar vid fara.

 Vippentorpet är en högloftstuga från år 1778 där mansbyggnaden är bevarad i ursprungligt skick. Den har ett lågt mellanparti och två högre härbren – det typiska boningshuset på den tiden. Den flätade risgaveln är unik och det finns endast ett fåtal torp i Norden med den bevarad. Riksspelmannen August Ysenius föddes och växte upp här.

Besöksmål

Karsefors naturreservat, ett naturskönt område för rekreation med natursköna stigar längs Lagans gamla åfåra. Det finns även ett galleri med olika utställningar.

Hjörneredssjön är ett omtyckt fritidsområde, särskilt för fiske och kanotpaddling. Sjön är egentligen ett vattenmagasin för kraftverket Skogaby och i botten ligger resterna av den dränkta byn Hjörnered. I byn fanns det en skola, fyra större gårdar, ett antal hus och torp.

Ysby kyrka 

Ysby kyrka är en medeltida tegelkyrka. Den byggdes under 1200-talet och är en av Hallands bäst bevarade. Kyrkans exteriör har fortfarande medeltida prägel. I kyrkorummets medeltida kor finns den mest fullständiga senmedeltida målningssviten av kalkmålningar i Halland. Ränneslöv-Ysby församling har en logotyp som föreställer ett krucifix som hittats på en åker intill Ysby Kyrka och är daterat till 700- eller 800-talet.

Service

Orten har service med bland annat café som är öppet året om, förskola och skola. Det finns hundpensionat, godisbutik, bilverkstad och utedansbana/festplats. Samlingslokaler finns i bygdegård och hos hembygdsförening. En fin plats för utomhusaktiviteter som fiske, kanotpaddling och vandring vid Karsefors och på Hallandsleden.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Emma Randevik
Sidan uppdaterad den 30 september 2022