JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Bo, miljö och trafik / Kartor och mätning / Kartportalen

Kartportalen för Laholms kommun

 kartportalen finns en samling kartor om Laholms kommun. Klicka i texten under respektive karta så får du information om kommunen. I Laholmskartan hittar du exempelvis information om skolor för olika åldrar eller sevärdheter som går att besöka i kommunen. I kartan för historiska flygfoton finns möjlighet att jämföra kommunens förändring mellan 1960 och 2017, och i kartan över framtida havsnivåer syns effekten av olika simulerade höjningar.

Laholmskartan

Detta är en karta med information över Laholms kommun. Här finner du information om bland annat bokbussens hållplatser med tider, skolor och skolområden samt besöksmål i Laholms kommun.

Länk till Laholmskartan

Historiska flygfoton 

Bildens vänstra del är ett flygfoto över Stortorget i Laholm 2017 medan den högra, svartvita bilden, togs 1975.

I denna karta kan du se hur kommunen såg ut från ovan 1960 och 1975 och jämföra med nyare flygfoton från 2016 och 2017. Zooma in på ett område som intresserar dig och använd dragreglaget i mitten för att jämföra mellan gamla och nya flygfoton.

Länk till historiska flygfoton

Framtida havsnivåer

 

Görs ingenting för att minska dagens luftutsläpp kan havsytan längs med den svenska sydkusten - i värsta tänkbara scenario – ha stigit med uppskattningsvis 2 m meter till år 2100. Lägg därtill en storm som höjer ytan med ytterligare 2,5 m. Som kustkommun skulle det få enorma konsekvenser för Laholm. Effekten av denna havsnivåhöjning, och hur den påverkar fastighetsägare och andra privata egendomar vid kusten, kan nu simuleras fram med hjälp av en karttjänst som Laholms kommun sammanställt.

När karttjänsten öppnas finns en förklaring till de olika havsnivåerna i kartans vänstra del. Här kan man välja att klicka i enskilda lager eller alla.

Stigande havsnivåer är en följd av stigande temperatur på Jorden. Ty när medeltemperaturen stiger blir även haven varmare. Vattenmolekylerna expanderar, tar större plats, och havsytan höjs. Smältande isformationer vid Jordens poler bidrar givetvis också till förändringen.

Länk till karta över havsnivåhöjningar

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Anna-Lena Lundby
Sidan granskad den 18 november 2021