JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Bo, miljö och trafik / Miljö / Ekokommunen / Klimat

Klimat och klimatförändringar

De pågående klimatförändringarna berör oss alla. Människans utsläpp av växthusgaser påverkar klimatet kraftigt. Under denna sida hittar du information om de pågående klimatförändringarna.

Klimatförändringar

Klimatförändringar har alltid ägt rum och kommer alltid att äga rum och är ett i sig helt normalt fenomen. Det som gör förändringarna unika nu är att de går sker så snabbt och har stor omfattning. Hastigheten gör att den normala anpassningen, både den naturliga och samhällets system helt enkelt inte hinner med.

Det som sker är att växthuseffekten ökar. Växthuseffekten är det som gör jorden bebolig.

I atmosfären finns vattenånga, koldioxid och en del andra gaser och dessa gaser hindrar den långvågiga värmestrålningen från att gå ut i rymden. Värmestrålning gör att värmen stannar kvar på jorden. Det som händer nu är att mängden växthusgaser ökar. Speciellt är det koldioxidmängden som kraftigt ökat sen vi började förbränna kol, olja och naturgas i stora mängder. Detta leder till en temperaturhöjning på jorden och jordens medeltemperatur ökar. Effekterna av den globala uppvärmningen märks på alla kontinenter i form av stigande havsnivå, minskade istäcken på polerna samt extremväder som värmeböljor och översvämningar.

FN:s klimatpanel IPCC sammanställer den befintliga forskningen om klimatförändringar och dess effekter på världen. I länken till höger IPCC rapporten- en sammanfattning kan du läsa en kort och informativ sammanfattning av rapporten och dess huvudbudskap.

I Laholms kommun arbetar vi med att förebygga utsläppen av växthusgaser. 2018 antogs en ny miljöpolicy för Laholms kommun. Läs mer under Ekokommun.

Vädersituationer vi helst vill undvika men vara förberedda på

Hur påverkas Laholm av klimatförändringarna och hur kan vi anpassa oss till ett framtida klimat? Följ länken Klimatanpassningsplan till höger för mer information.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Johanna Andersson
Sidan uppdaterad den 5 oktober 2018