Du är här: Start / Bo, miljö och trafik / Miljö / Ekokommunen / Klimat

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Klimat och klimatförändringar

Förstora bilden - Vågor 8b.jpg

De pågående klimatförändringarna berör oss alla. Människans utsläpp av växthusgaser påverkar klimatet kraftigt. Under denna sida hittar du information om de pågående klimatförändringarna.

Klimatförändringar

Klimatförändringar har alltid ägt rum och kommer alltid att äga rum och är ett i sig helt normalt fenomen. Det som gör förändringarna unika nu är att de går sker så snabbt och har stor omfattning. Hastigheten gör att den normala anpassningen, både den naturliga och samhällets system helt enkelt inte hinner med.

Det som sker är att växthuseffekten ökar. Växthuseffekten är det som gör jorden bebolig.

I atmosfären finns vattenånga, koldioxid och en del andra gaser och dessa gaser hindrar den långvågiga värmestrålningen från att gå ut i rymden. Värmestrålning gör att värmen stannar kvar på jorden. Det som händer nu är att mängden växthusgaser ökar. Speciellt är det koldioxidmängden som kraftigt ökat sen vi började förbränna kol, olja och naturgas i stora mängder. Detta leder till en temperaturhöjning på jorden och jordens medeltemperatur ökar. Effekterna av den globala uppvärmningen märks på alla kontinenter i form av stigande havsnivå, minskade istäcken på polerna samt extremväder som värmeböljor och översvämningar.

FN:s klimatpanel IPCC sammanställer den befintliga forskningen om klimatförändringar och dess effekter på världen. Den senaste rapporten släpptes den 27 september 2013. I länken till höger IPCC rapporten- en sammanfattning kan du läsa en kort och informativ sammanfattning av rapporten och dess huvudbudskap.

I Laholms kommun arbetar vi med att förebygga utsläppen av växthusgaser. 2012 antog Kommunfullmäktige en handlingsplan för genomförande av miljömålen. Följ länken Laholms miljömål till höger för mer information.

Vädersituationer vi helst vill undvika men vara förberedda på

I Laholm arbetar vi även med att ta fram en klimatanpassningsplan.

Hur påverkas Laholm av klimatförändringarna och hur kan vi anpassa oss till ett framtida klimat? Följ länken Klimatanpassningsplan till höger för mer information.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Johanna Andersson
Sidan uppdaterad den 5 oktober 2018

Kontakt

Miljöstrateg

Elin Tallqvist
Växel: 0430-150 00
Direkt: 0430-153 17
Mobil: 0702658643

Rapporter

Länkar