JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Bo, miljö och trafik / Miljö / Ekokommunen / Minimeringsmästarna

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Bli minimeringsmästare 2021-2022!

Minimeringsmästarna är en tävling för hushåll i hela Sverige som vill minska på de onödiga sakerna, utgifterna, stressen och klimatavtrycket. I ett års tid får deltagare inspireras till hur man kan leva mer hållbart och samtidigt tävla mot andra familjer i den stora Sverigekampen! Hushållens avfallsmängder mäts under tävlingens gång och det hushåll som lyckats minska mest vinner.
Nu har du chansen att bli en Minimeringsmästare under 2021-22!

Läs mer och anmäl dig här från 15 maj och senast den 15 september.

Alla typer av hushåll kan söka - ensamhushåll, familjer, kollektiv eller par. Kanske är det du som blir ett av hushållen som får vara med i tävlingen 2021 som drar igång i höst?

Varför tävla om att minimera sopor?

I Sverige konsumerar vi som om det fanns 4,2 jordklot och slänger 467 kg avfall per person varje år. Minimeringsmästarna är en tävling som vill inspirera svenska hushåll till att konsumera mer hållbart, minska på sitt avfall och förstå att de har möjlighet att påverka i klimatfrågan. Hela projektet fokuserar på vilka möjligheter som finns med en hållbar livsstil, snarare än vad man inte får göra. Det ska kännas roligt och enkelt att minska på sitt avfall.  

Tävla mot hushåll i hela Sverige

För att öka spänningsnerven och inte minst motivationen finns det också ett tävlingsmoment. Alla deltagare är med i den stora Sverigekampen! Hushållens avfallsmängder mäts under tävlingens gång och det hushåll som lyckats minska mest vinner, och blir årets minimeringsmästare!

Under ett år får deltagarna ses på träffar med fem olika teman: Hållbar konsumtion, matsvinn, farligt avfall, delande och textil.
Utifrån dessa teman ska deltagarna genomföra olika utmaningar, så som att testa second hand eller laga mat på rester, och samtidigt sprida sina erfarenheter via sociala medier. De får poäng för hur de genomför sina utmaningar och hur mycket de minskar sitt avfall.  

Vem är ansvarig? Syfte och mål.

Tävlingen Minimeringsmästarna drivs av Göteborgsregionen med stöd från Avfall Sverige. Det är en tävling där hushåll utmanas att minska sina avfallsmängder på ett lekfullt och lärorikt sätt. Syftet med Minimeringsmästarna är att de hushåll som deltar genom goda tips och råd ska kunna minska sina avfallsmängder avsevärt och därigenom inspirera andra. På längre sikt är målet att goda exempel från detta projekt ska sprida sig inom kommuner och verksamheter och på så sätt minska avfallsmängderna.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Johanna Andersson
Sidan uppdaterad den 12 maj 2021