JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Bo, miljö och trafik / Miljö / Ekokommunen / Minimeringsmästarna

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Bli minimeringsmästare 2021-2022!

Nästa steg i den nationella tävlingen Minimeringsmästarna är en första lokal träff och genomgång om det kommande årets aktiviteter.

Minimeringsmästarna är en tävling för hushåll i hela Sverige som vill minska på de onödiga sakerna, utgifterna, stressen och klimatavtrycket. Från oktober 2021 till oktober 2022 får deltagare inspireras till hur man kan leva mer hållbart och samtidigt tävla mot andra familjer i den stora Sverigekampen! Hushållens avfallsmängder mäts under tävlingens gång och det hushåll som lyckats minska mest vinner.
Ett antal familjer i Laholms kommun har ansökt om att delta under ett år precis som andra runt om i Sverige.

Alla typer av hushåll har ansökt. De har blivit kontaktade av oss och i början av oktober kommer tävlingsdeltagarna att träffas för en gemensam genomgång och umgänge utomhus och fotografering. Alla kommer att få tips om hur de kan vinna tävlingen genom att minska sitt avfall, delta på roliga tematräffar, genomföra spännande utmaningar och samtidigt inspirera andra på sociala medier.

Vad händer nu då?

De med flest poäng vid tävlingens slut om ett år vinner. Deltagarna tävlar mot hushåll i hela Sverige och vinnaren koras på den stora finalen 16 oktober 2022. Efter träffen i början av oktober nu 2021 återkommer vi med information om de tävlande hushållen i Laholm. Vi kommer att ha korta intervjuer med dem och bilder så att du vet hur kommunens tävlingsdeltagare ser ut. Allt för att du ska kunna följa deras kamp under det kommande året. 

Så på återseende här under vecka 41, så ska vi presentera deltagarna och hur de ser på sina framtida insatser för att vinna tävlingen.

Varför tävla om att minimera sopor?

I Sverige konsumerar vi som om det fanns 4,2 jordklot och slänger 467 kg avfall per person varje år. Minimeringsmästarna är en tävling som vill inspirera svenska hushåll till att konsumera mer hållbart, minska på sitt avfall och förstå att de har möjlighet att påverka i klimatfrågan. Hela projektet fokuserar på vilka möjligheter som finns med en hållbar livsstil, snarare än vad man inte får göra. Det ska kännas roligt och enkelt att minska på sitt avfall.  

Tävla mot hushåll i hela Sverige

För att öka spänningsnerven och inte minst motivationen finns det också ett tävlingsmoment. Alla deltagare är med i den stora Sverigekampen! Hushållens avfallsmängder mäts under tävlingens gång och det hushåll som lyckats minska mest vinner, och blir årets minimeringsmästare!

Under ett år får deltagarna ses på träffar med fem olika teman: Hållbar konsumtion, matsvinn, farligt avfall, delande och textil.
Utifrån dessa teman ska deltagarna genomföra olika utmaningar, så som att testa second hand eller laga mat på rester, och samtidigt sprida sina erfarenheter via sociala medier. De får poäng för hur de genomför sina utmaningar och hur mycket de minskar sitt avfall.  

Vem är ansvarig? Syfte och mål.

Tävlingen Minimeringsmästarna drivs av Göteborgsregionen med stöd från Avfall Sverige. Det är en tävling där hushåll utmanas att minska sina avfallsmängder på ett lekfullt och lärorikt sätt. Syftet med Minimeringsmästarna är att de hushåll som deltar genom goda tips och råd ska kunna minska sina avfallsmängder avsevärt och därigenom inspirera andra. På längre sikt är målet att goda exempel från detta projekt ska sprida sig inom kommuner och verksamheter och på så sätt minska avfallsmängderna.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Johanna Andersson
Sidan uppdaterad den 12 maj 2021