JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Bo, miljö och trafik / Miljö / Ekokommunen / Minimeringsmästarna

Minimeringsmästarna i Laholm

Här är deltagarna som ska tävla för Laholm. Från vänster: Tilde, Ellen och Anna Friis. Sheila och Benjamin Weinreich Ljungberg. Majvor Persson samt Anne Gunnarsson.

Minimeringsmästarna är en tävling för hushåll i hela Sverige som vill minska på de onödiga sakerna, utgifterna, stressen och klimatavtrycket. Fyra hushåll i Laholms kommun har blivit antagna och ska delta i den nationella tävlingen under ett år fram till den spännande finalen i oktober 2022! 
Tävlingsdeltagarna ska inspireras till hur man kan leva mer hållbart och samtidigt tävla mot andra familjer i den stora Sverigekampen! Hushållens avfallsmängder mäts under tävlingens gång och det hushåll som lyckats minska mest vinner.

Representanter från de fyra tävlande hushållen träffades den 7 oktober på Ahla återvinningscentral för att lära känna varandra och informerades om tävlingen av kommunens projektledare och avfallsansvarige Eva Aronsson och Hashem Alwardi. Hashem leder informationsträffarna för kommunerna i Halland.

Vad heter tävlingsdeltagarna från Laholm?

De fyra familjerna representeras alltså av Majvor Persson, Anna Friis med döttrarna Ellen och Tilde. Sheila Weinreich och sonen Benjamin samt Anne Gunnarsson. Vi kommer att återkomma med information om dem och vad de tycker om tävlingsuppgifterna. Självklart får du information om hur det går för våra tävlingsdeltagare så att du kan följa deras kamp under det kommande året. 

Alla deltagarna kommer att få tips under tematräffarna om hur de kan vinna tävlingen genom att minska sitt avfall, genomföra spännande utmaningar och samtidigt inspirera andra på sociala medier.

De med flest poäng vid tävlingens slut om ett år vinner. Deltagarna tävlar mot hushåll i Halland och hela Sverige och vinnaren koras på den stora finalen 16 oktober 2022. 

Nu har de alla träffats och fått med sig vad de ska göra fram till nästa tematräff 24 oktober som kommer att handla om HÅLLBAR KONSUMTION. De fick dessutom med sig varsin våg för att väga sina sorterade sopor inför den träffen. Hur ska det gå? 

Tematräffar under tävlingsåret

  • Hållbar konsumtion 24 oktober 2021
  • Matsvinn 5 december 2021
  • Farligt avfall 30 januari 2022
  • Delande 3 april 2022
  • Textil 12 juni 2022

Du som inte deltar officiellt kan också tävla
och bli digital minimeringsmästare

Det innebär att du deltar i tävlingen genom att göra utmaningar och delar hur du gjort det i dina sociala medier. Läs mer om det här:
https://www.minimeringsmastarna.se/digitalaminimeringsmastare

Film från tematräffen om matsvinn 5 december 2021

Denna anordnades av och i Halmstad som en fysisk träff i Söndrumsskolans undervisningskök för samtliga deltagande hushåll i Halland.
Träffen startade upp med presentation om skill- naden på matsvinn och matavfall. Därefter delades de cirka 35 deltagarna in i grupper med olika till-delade recept som baserades på råvaror som mat-butiker och storkök gett till uppdraget. Råvarorna var inte längre dugliga för försäljning då datum-stämpeln gått ut eller att de inte såg fräscha ut längre eller att det blivit över från skollunchen. Vilken utmaning att göra något gott av detta!

Men gott blev det! På buffén fanns rispytt, potatis-mos och grönsaksbiffar, tacosoppa, panerade grön-saker och kyckling, pastasallad, pizzabullar, frite-rade chips av skal, grönsaksröror. Barnen, som var i en egen grupp, gjorde chokladbollar smaksatta med banan. Det blev faktiskt en succé!  

Varför tävla om att minimera sopor?

I Sverige konsumerar vi som om det fanns 4,2 jordklot och slänger 467 kg avfall perperson varje år. Minimeringsmästarna är en tävling som vill inspirera svenska hushåll till att konsumera mer hållbart, minska på sitt avfall och förstå att de har möjlighet att påverka i klimatfrågan. Hela projektet fokuserar på vilka möjligheter som finns med en hållbar livsstil, snarare än vad man inte får göra. Det ska kännas roligt och enkelt att minska på sitt avfall.  

De tävlar mot hushåll i hela Sverige

För att öka spänningsnerven och inte minst motivationen finns det också ett tävlingsmoment. Alla deltagare är med i den stora Sverigekampen! Hushållens avfallsmängder mäts under tävlingens gång och det hushåll som lyckats minska mest vinner, och blir årets minimeringsmästare!

Utifrån ovanstående teman ska deltagarna genomföra olika utmaningar, så som att testa second hand eller laga mat på rester, och samtidigt sprida sina erfarenheter via sociala medier. De får poäng för hur de genomför sina utmaningar och hur mycket de minskar sitt avfall.  

Mer information om tävlingen hittar du här: https://www.minimeringsmastarna.se/

Vem är ansvarig? Syfte och mål.

Tävlingen Minimeringsmästarna drivs av Göteborgsregionen med stöd från Avfall Sverige. Det är en tävling där hushåll utmanas att minska sina avfallsmängder på ett lekfullt och lärorikt sätt. Syftet med Minimeringsmästarna är att de hushåll som deltar genom goda tips och råd ska kunna minska sina avfallsmängder avsevärt och därigenom inspirera andra. På längre sikt är målet att goda exempel från detta projekt ska sprida sig inom kommuner och verksamheter och på så sätt minska avfallsmängderna.

Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: YCM
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Johanna Andersson
Sidan uppdaterad den 11 oktober 2021