Du är här: Start / Bo, miljö & trafik / Miljö / Ekokommunen / Naturvård / Naturvårdsbränning

Naturvårdsbränning av strandhedar 2018

Förstora bilden - skum2.jpg

Naturvårdsbränning på strandhed.

Nu, när vintern släppt sitt grepp och markerna börjar torka upp, är det dags för naturvårdsbränningarna på hedarna i Mellbystrand och Skummeslövsstrand. I år bränns även kommunens mark i västra delen av Allarp. 

Bränningarna, som inleds inom kort, sker småskaligt på ett antal områden och genomförs vid ett par tillfällen under en månads tid.

Insatsen är en skötselåtgärd som människan använt länge på hedar för att föryngra vegetationen. Bränning ökar mängden blommande örter och ger därmed ett rikare djurliv med fler fjärilar och andra insekter.

Tidigare års bränningar har omfattat större områden för att få en bättre start för den ursprungliga sandhedsvegetationen.

Ostlig vind

Bränning sker i möjligaste mån när östlig vind råder, men vinden kan snabbt ändra riktning varvid rök kan slå ner i bebyggelsen. Ansvariga för bränningen ber om förståelse för detta. Samtidigt ska det påpekas att eventuella olägenheter är numera begränsade med tanke på att små områden bränns.

Bränningsledare och information

Bränningarna ingår i uppföljningen av strandhedsprojekten och är en del i skötselplanerna. Bränningsledare är naturvårdskonsulent Kill Persson, telefon 070-321 62 22.

Bränningarna är anmälda till räddningstjänsten i Laholm.

För ytterligare upplysningar kontakta miljöstrateg Elin Tallqvist, telefon 0430- 153 17.

Information om naturvårdsbränningar finns under länkarna på denna sida.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Caroline Dahlman
Sidan uppdaterad den 13 april 2018

Kontakt

Miljöstrateg

Sofie Hansen
Växel: 0430-150 00
Direkt: 0430-153 17
Mobil: 070-265 86 43

Dokument

Länkar