JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Bo, miljö och trafik / Miljö / Miljö- och hälsoskydd / Livsmedel / Allmänt om livsmedel

Allmänt om livsmedel

Allergener

Idag ska alla förpackningar som märks tydligt visa vilka allergener som finns i maten. Det gäller även menyerna på restauranger, kaféer med flera. EU har listat 14 ämnen som är allergener. Vill du veta mer om allergener kan du gå in på livsmedelsverkets hemsida.

Bäst före och sista förbrukningsdag

Ett livsmedel som har en sista förbrukningsdag får inte säljas efter det att datumet gått ut. Det beror på att livsmedel som säljs med ett sista förbrukningsdatum är känsliga livsmedel ur ett mikrobiologiskt perspektiv, det vill säga att du kan bli sjuk av dem.

Livsmedel som är märkta med bäst före datum får endast säljas efter det att bäst före datumet gått ut, om verksamheten kan garantera att produkten håller samma kvalitet som innan datumet gick ut. 

Tillsatser

En tillsats måste bli godkänd innan man får stoppa i den i ett livsmedel. Tillsatsen måste anses nödvändig i livsmedlet och vara av värde för konsumenten. Vill du veta vilka tillsatserna är kan du gå in på livsmedelsverkets hemsida. 

Rawfood – en trend

Rawfood är en matlagningstrend som blivit allt vanligare. Det handlar om livsmedel tillagade på ett skonsamt sätt vid låga temperaturer, eller som serveras råa utan värmebehandling. Det medför risker och riskerna är olika beroende på vilken råvara det handlar om. Vill du veta mer så gå in på länken till höger på sidan.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Ulrica Carlsson
Sidan granskad den 12 november 2021