Du är här: Start / Bo, miljö och trafik / Miljö / Miljö- och hälsoskydd / Livsmedel / Allmänt om livsmedel

Information med anledning av coronavirus och covid-19

 

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Allmänt om livsmedel

Allergener

Idag ska alla förpackningar som märks tydligt visa vilka allergener som finns i maten. Det gäller även menyerna på restauranger, kaféer med flera. EU har listat 14 ämnen som är allergener. Vill du veta mer om allergener kan du gå in på livsmedelsverkets hemsida.

Bäst före och sista förbrukningsdag

Ett livsmedel som har en sista förbrukningsdag får inte säljas efter det att datumet gått ut. Det beror på att livsmedel som säljs med ett sista förbrukningsdatum är känsliga livsmedel ur ett mikrobiologiskt perspektiv, det vill säga att du kan bli sjuk av dem.

Livsmedel som är märkta med bäst före datum får endast säljas efter det att bäst före datumet gått ut, om verksamheten kan garantera att produkten håller samma kvalitet som innan datumet gick ut. 

Ekologisk mat

Vad är ekologisk mat?

I den ekologiska odlingen får man inte använda konstgödsel. Fodret till djuren ska vara ekologiskt och till största delen odlad på den egna gården. Djuren ska få vara utomhus och läkemedel får endast användas med stor försiktighet. Inga gemodifierade organismer får användas och man får inte bestråla livsmedlet. Endast ett fåtal tillsatser får användas.

Tillsatser

En tillsats måste bli godkänd innan man får stoppa i den i ett livsmedel. Tillsatsen måste anses nödvändig i livsmedlet och vara av värde för konsumenten. Vill du veta vilka tillsatserna är kan du gå in på livsmedelsverkets hemsida. 

Rawfood – en trend

Rawfood är en matlagningstrend som blivit allt vanligare. Det handlar om livsmedel tillagade på ett skonsamt sätt vid låga temperaturer, eller som serveras råa utan värmebehandling. Det medför risker och riskerna är olika beroende på vilken råvara det handlar om. Vill du veta mer så gå in på länken till höger på sidan.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Ulrica Carlsson
Sidan granskad den 30 mars 2018

Kontakt

Miljökontoret
Växel: 0430-150 00
Humlegången 6
312 80 Laholm

Livsmedelsinspektör

Niklas Fahlstedt
Växel: 0430-150 00
Direkt: 0430-151 42

Dokument

Länkar