JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Bo, miljö och trafik / Miljö / Miljö- och hälsoskydd / Miljöprojekt / Tvätta bilen rätt

Tvätta bilen på rätt sätt – för miljöns skull

Publicerad 22 april 2014

Biltvätt på gatan är ett dåligt alternativ för miljön.

Hur brukar du tvätta din bil? I Laholms kommun finns fler än 14 000 registrerade bilar. När de tvättas på gatan rinner vattnet rakt ner i våra dagvattenbrunnar och orenat vidare ut i naturen.

Enligt en opinionsundersökning tvättar 26 procent av bilägarna i Sverige (37 procent av dem som bor i villa) bilen på gatan – samtidigt som nio av tio vet att det miljömässigt är det sämsta alternativet. Två av tre har dessutom nära till en biltvätt.

Så mycket som 5,5 ton tungmetaller, 5 000 ton bilvårdsprodukter och 2 000 ton olja riskerar att spridas i naturen i Sverige varje år på grund av att bilägare väljer fel sätt att tvätta sitt fordon. På en biltvätt tas däremot resterna omhand på ett mer miljövänligt sätt, och det tjänar både räkor och sjöstjärnor i Laholmsbukten på.

Tvätta på rätt sätt

  • Bäst är att tvätta på en biltvätt, helst en miljömärkt. Det går lika bra med en automatisk biltvätt som en gör-det-självhall. Där renas vattnet innan det släpps vidare. Använd miljömärkta bilvårdsprodukter.
  •  Om man inte har tillgång till en tvätthall är det minst dåliga att tvätta bilen på gräs eller grus. Då fastnar föroreningarna i det översta jordlagret medan vattnet fortsätter ned i marken och filtreras grovt innan det når grundvattnet. Markens organismer är tåligare än de som lever i vattnet, och markmiljön kan ofta binda eller bryta ned de föroreningar som spolats av från bilen.

Sämst ur miljösynpunkt är att tvätta bilen på gatan eller på garageuppfarten. Då rinner nämligen vattnet med alla föroreningar ner i en dagvattenbrunn och sedan rakt ut i närmsta vattendrag.

På Svenskt Vattens webbplats kan du läsa mer på den här länken om varför du inte ska tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten. 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Ulrica Carlsson
Sidan granskad den 12 november 2021