Du är här: Start / Bo, miljö & trafik / Miljö / Miljöpris

Miljöpriset

Förstora bilden - JuzzRqjymDpgDBP-_eh5.jpg

Höstsol i Blåalt

Laholms kommuns miljöpris

Laholms kommun delar varje år ut ett miljöpris som stöd, uppmuntran eller belöning för en extra god insats inom natur- och miljövård i kommunen. Priset instiftades 1989 och har sedan dess delats ut årligen med undantag för åren 1991, 1997, 2009 och 2013.

Miljöpriset delas ut till fysisk eller juridisk person som är verksam i kommunen. Tycker du att någon du känner gör en insats för vår miljö så skicka förslaget skriftligt med motivering till Kommunstyrelsen i Laholms kommun, 312 80 Laholm, eller kommunstyrelsen@laholm.se senast den 1 oktober 2017.

Förskola -  2017 års miljöpristagare

Barnen på Nyckelpigans förskola har bland annat en mätstation på gården, där de kan mäta allt från sin egen längd till regnmängder och lufttemperatur.  
Idag är fyra av Laholms skolor med i Håll Sverige Rents hållbarhetsprogram Grön Flagg. De tre kommunala skolorna har tidigare uppmärksammats som miljöpristagare och i år sluts cirkeln när priset går till den fjärde – friskolan Nyckelpigans förskola i Mellbystrand.

Nyckelpigans förskola i Mellbystrand ligger ett stenkast från naturreservatet Hökafältet och stranden. Här har barn och pedagoger jobbat med hållbarhetsprogrammet Grön Flagg sedan start.

- Det föll sig ganska naturligt för oss att arbeta med Grön Flagg då mycket av det redan fanns i vår läroplan. Förutom att det är ett samarbete med andra skolor inom Medborgarskolan tar man upp nyttiga aktuella ämnen om hållbarhet som man lätt kan relatera till i den dagliga verksamheten, säger Pernilla Chiarantona, förskolechef.

Klimat och energi

Grön Flagg tar till exempel upp ämnen som klimat och energi, djur och natur, konsumtion och resurser, livsstil och hälsa, skräp och avfall. I våras lyckades man på förskolan tajma in vattenbristen.

- När vi pratade om vatten som naturresurs med våra barn gick kommunen ut med vattenbristen och bevattningsförbudet. Så det var ett jättebra tillfälle att diskutera med barnen om hur man kan spara på vattnet. Och barnen är jätteengagerade, säger Annika Kogsta, pedagog på Nyckelpigan.

Vill involvera föräldrarna

Självklart är det barnen som är i fokus men med Grön Flagg är tanken att även involvera föräldrarna i hållbarhetsarbetet. Det senaste projektet var i november när förskolan firade Grön Flaggdagen med att visa upp barnens batteriholksutställning.

- Barnen fick ju med sig sina batteriholkar hem för att kunna samla in sina egna batterier. Och där tror jag många barn har lyckats involvera sina föräldrar i batteriinsamlingen, säger Sophia Erkki, pedagog på Nyckelpigan.

Elladdningsstation

Även om det är nära till naturen spenderas en hel del tid ute på förskolans gård. Där finns också spår av hållbarhetsarbetet. Förutom de sedvanliga gungorna och klätterställningarna finns det till exempel en mack med elladdningsstation och en mätstation där barnen kan mäta till exempel regnvatten och temperatur. Och här kan prispengarna komma väl till pass.

- I så fall måste vi fråga barnen vad de vill ha. De är fantastiska på att plocka upp skräp efter sig och med tanke på att vi ska få ett nytt källsorteringssystem i höst kanske det kan bli något av det på vår gård, säger Sophia Erkki.

Hoppas på fler

I Laholms kommun är det bara fyra skolor som arbetar med Grön Flagg i dag, men Pernilla Chiarantona tror det skulle kunna bli många fler.

- I och med detta hoppas jag att fler skolor får upp ögonen för Grön Flagg och vill gå med. Det är säkert många som redan jobbar med hållbarhetsfrågor på sina egna sätt så det behöver inte betyda någon jättestor omställning, säger Pernilla Chiarantona.

Motivering till miljöpriset

"Laholms kommuns miljöpris 2017 tilldelas Nyckelpigans förskola för sitt målmedvetna arbete med natur- och miljöfrågor. Förskolan arbetar enligt Håll Sverige Rents Grön Flagg och har ett helhetstänkande med hög ambition att utvecklas hållbart. Personal, barn och föräldrar arbetar tillsammans mot en hållbar framtid och inspirerar andra på vägen."

Text och bild: Viktor Hedén

Tidigare miljöpristagare

1989 Sven Fröberg, Mellbystrandskolan, Höks 4H-Krets

1990 Hushållningssällskapet, P-O Davidsson och Göte Ivansson

1991 Ingen kandidat

1992 Yngve Johansson och Vollmer Lind

1993 Förbundet för Organisk-Biologisk odling

1994 Arne Ericsson och Bertil Dahlqvist

1995 Bo Brink och Jan-Eric Persson

1996 Lars Strand

1997 Ingen utdelning

1998 Arne Hammar

1999 Tommy Davidsson

2000 Skottorpsskolan och LBC-Ängstorp

2001 Sven-Erik Jönsson och Maxi Mellbystrand

2002 Inger och Kurt Persson, Körsveka och Projektet Härliga Hjörnered

2003 Driftspersonalen vid Va-verket.

2004 Göran Svensson Skummeslövs ekocamping

2005 Jens Hallberg Naturfrisör, Mellbystrand samt Laholms Golfklubb

2006 De elva röjningsgrupperna på Skummeslövs Tångsamfällighet.

2007 Ulf Hammarsten, Allarp 165, 31296 Laholm.

2008 Matilda och Linus Nilsson, för sitt miljöanpassade lågenergihus i Våxtorp

2009 Ingen utdelning

2010 Friluftsfrämjandets Mulleverksamhet i Knäred och Laholm, för sitt långvariga pedagogiska natur- och miljöarbete för barn

2011 Gösta Paulsson, Edenberga gård, Värestorpsgården och Nya Skottorp, för sina satsningar på biogas och vindkraftverk

2012 Andreas Johansson, Seml AB, för sina energieffektiva byggelement av cellplast och Ängskulla förskola i Veinge, för sin grönflagg certifiering

2013 Ingen utdelning

2014 Artur Potocki, Wekudata, för sin solcellsanvändning och elbilspark

2015 DIAB

2016 Jonas Ottosson, solceller på industritak i Nyby industriområde

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Caroline Dahlman
Sidan uppdaterad den 24 september 2018

Kontakt

Miljöstrateg

Marie Gunnarsson
Växel: 0430-150 00
Direkt: 0430-153 17
Mobil: 070-265 86 43

Dokument