JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Bo, miljö och trafik / Parker och lekplatser / Stadsparken

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Stadsparken - Mästerverket i Laholm

Stadsparken som sträcker sig längs den forna banvallen är populär året runt.

Det finns alltid något att upptäcka i Stadsparken i Laholm, ja till och med på vintern blommar det på sina håll i parken. Landskapsdesignern och konstnären Peter Gaunitz tänkte på både stora och små när han förvandlade den gamla banvallen till prunkande park. Ett riktigt mästerverk som 2013- 2015 prisades med utmärkelsen Årets Park.

Laholms stadspark skapades av Peter Gaunitz

Laholms stadspark har satts på kartan mycket tack vare den framlidne 
landskapsdesignern och konstnären Peter Gaunitz. I september 2013 nominerades Stadsparken till Årets park på Elmiamässan Park Inspira. Tusentals timmar av hårt arbete gav resultat – Laholms stadspark kröntes till Årets park och mästerverket var fullbordat.

Peters arbete har präglats av samspelet mellan sol och skugga och kontrasten mellan det klassiskt strikta och det vildväxande naturlika. Tanken var, och har utmynnat i, att det alltid ska finnas något att upptäcka i parken oavsett tid på året.

Fjärilsängens blommor ska locka till sig fjärilar

Peters passion resulterade i geografiska ståndortsplanteringar där alla växter kommer från samma område, det vill säga där samtliga växter härstammar från samma naturliga biotoper. På den södersluttande savannen kommer växterna från prärien i östra USA. Förutom sina ovanliga växter är savannen unik för att hela området har frösåtts. Det har inte gjorts i någon annan park i Europa. Växtligheten i vedlunden Woodland kommer även den från östra USA.

En upptäcksfärd längs djungelbäcken kan vara minst lika intressant för vuxna som för barn. För att skapa djungelkänslan har Peter Gaunitz arbetat med storbladiga växter.

Klicka på dokumentlänken "Stadsparken flora och fauna" till höger här på sidan för att läsa mer om parkens växter i nuläget.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Johanna Andersson
Sidan granskad den 13 oktober 2020