JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Bo, miljö och trafik / Parker och lekplatser / Stadsparken

Stadsparken - Mästerverket i Laholm

Stadsparken fyller 10 år 2022 och kommer att firas med aktiviteter.

Det finns alltid något att upptäcka i Stadsparken i Laholm, ja till och med på vintern blommar det på sina håll i parken. Landskapsdesignern och konstnären Peter Gaunitz tänkte på både stora och små när han förvandlade den gamla banvallen till prunkande park. Ett riktigt mästerverk som 2013- 2015 prisades med utmärkelsen Årets Park. Parken stod klar 2012 och fyller därmed 10 år 2022.

Laholms stadspark skapades av Peter Gaunitz

Laholms stadspark har satts på kartan mycket tack vare den framlidne 
landskapsdesignern och konstnären Peter Gaunitz. I september 2013 nominerades Stadsparken till Årets park på Elmiamässan Park Inspira. Tusentals timmar av hårt arbete gav resultat – Laholms stadspark kröntes till Årets park och mästerverket var fullbordat.

Peters arbete har präglats av samspelet mellan sol och skugga och kontrasten mellan det klassiskt strikta och det vildväxande naturlika. Tanken var, och har utmynnat i, att det alltid ska finnas något att upptäcka i parken oavsett tid på året.

Fjärilsängens blommor ska locka till sig fjärilar

Peters passion resulterade i geografiska ståndortsplanteringar där alla växter kommer från samma område, det vill säga där samtliga växter härstammar från samma naturliga biotoper. På den södersluttande savannen kommer växterna från prärien i östra USA. Förutom sina ovanliga växter är savannen unik för att hela området har frösåtts. Det har inte gjorts i någon annan park i Europa. Växtligheten i vedlunden Woodland kommer även den från östra USA.

En upptäcksfärd längs djungelbäcken kan vara minst lika intressant för vuxna som för barn. För att skapa djungelkänslan har Peter Gaunitz arbetat med storbladiga växter.

Laholms stadsträdgårdmästare Anne van Hirtum i Djungelbäckens grönska.

Klicka på dokumentlänken "Stadsparken flora och fauna" till höger här på sidan, eller längst ner i flödet om du tittar på en mobiltelefon, för att läsa mer om parkens växter i nuläget.

Du kan gå en egen promenad i parken

Anne van Hirtum har tillsammans med driftenhetens personal skrivit ihop en beskrivning av Stadsparkens olika platser och rum som guidar dig fram i parken.
Beskrivningen inleds med en karta med alla platser inlagda med namn och siffror.
Guidningen avslutas med en kort historia om parken.

Guidningen hittar du här:
https://www.laholm.se/bo_miljo_trafik/parker-och-lekplatser/guidad-tur-i-stadsparken/

Stadsparken 1908 och 2012

Laholms Stadspark fyller 10 år 2022 och det kommer att firas på olika sätt från nationaldagen den 6 juni och under resten av året. Programmet kommer att läggas upp här på sidan när detaljerna är på plats. Som en tillbakablick till tiden med ånglok och när parken var en järnvägsbanvall visar vi de här två detaljbilderna från 1908 och 2012. Alltså när parken stod färdig. Fast en stadspark blir aldrig färdig egentligen utan den är i ständig förvandling, anser både parkens skapare Peter Gaunitz och dagens stadsträdgårdsmästare Anne van Hirtum.

Ett utsnitt av en handritad Laholmskarta från 1908 som här visar stadsparken.

Samma utsnitt av ett flygfoto 2012 när parken stod färdig.

För att fira stadsparkens tioårsjubileum har vi tagit fram det här jubileumssymbolen som bland annat kommer att synas vid stadsparkens entréer.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Johanna Andersson
Sidan granskad den 2 juni 2022