JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Bo, miljö och trafik / Planer och utredningar / Markarydsbanan

Med Markarydsbanan kan stationsorterna utvecklas

Persontrafik på Markarydsbanan, med tågstopp i Knäred och Veinge, är angeläget för Laholms kommun. Det ökar möjligheten att arbetspendla och gör orterna mer attraktiva att bo, besöka och starta företag i. Nu pågår förberedelser för de investeringar som behövs innan trafiken kan komma igång.

Markarydsbanan kommer att ge helt nya förutsättningar för orterna i Laholms inland att utvecklas. Kommunen satsar stort på ortsutvecklingen och som underlag finns de utvecklingsprogram för Veinge respektive Knäred som har tagits fram i samråd med invånarna. I programmen finns såväl visioner som tankar kring övergripande planering.

Med nya stationer och persontåg som stannar i Knäred och Veinge blir orterna mer attraktiva både att bo i och som besöksmål, fler bostäder kan byggas och inflyttningen förväntas öka. Tågtrafiken på Markarydsbanan blir en bra möjlighet för de som pendlar till jobbet eller skolan, men också för de som gör lite längre resor. Hallänningarna kommer att nå östra och sydöstra Sverige med tåg, genom anslutningen till knutpunkten Hässleholm.

Så fortsätter arbetet

Laholms kommun, Region Halland och Trafikverket arbetar nära tillsammans mot målet att starta persontrafiken på Markarydsbanan mellan Hässleholm och Halmstad. I dag används sträckan endast för gods- och omledningstrafik.
2019 tecknades en ny avsiktsförklaring mellan parterna, med intentionen att starta timmestrafik så snart som det är möjligt. För detta krävs bland annat en ny station i Veinge och ett mötesspår med ombyggd station i Knäred. Det kommer också att behövas kontaktledningsbyte på hela Markarydsbanan och åtgärder på Halmstad C.

Nu pågår avtalsskrivande för de åtgärder och investeringar som behövs för att få en väl fungerande och attraktiv trafik på Markarydsbanan. Ett steg på vägen är det avtal med Trafikverket som kommunfullmäktige nu har godkänt. Det gäller framtagande av en järnvägsplan.

Mer information finns här:

FAQ – Frågor och svar om Markarydsbanan (pdf) 

Markarydsbanan ska bidra till samhällsutveckling (Region Halland) 

Utvecklingsprogram för Veinge och Knäred 

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Amadeus Henriksson
Sidan uppdaterad den 11 maj 2022