Sök Kontakt

Teknikprogrammet

teknikprogrammet

Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program men du kan även lägga till ett fjärde år för att bli gymnasieingenjör och börja jobba direkt. Du får en bred utbildning med kunskaper inom teknik, design, konstruktion och produktion.

Teknikprogrammet passar dig som är intresserad av teknik och problemlösning. Du får en bred teknisk utbildning som lägger en stabil grund för framtida studier och företagstänk. I utbildningen utvecklar du din kreativitet och problemlösningsförmåga och du uppmuntras att testa idéer och utveckla nya, kreativa lösningar både för att skapa och möta förändringar.

Förberedd för vidare studier och koll på verkligheten

Studierna sker tillsammans med lokala företag där du får insikt i en teknikers verklighet. Med Teknikprogrammet som bas kan du läsa vidare till exempelvis utvecklingsingenjör, arkitekt, produktdesigner, civilingenjör eller gymnasieingenjör.

Under utbildningen arbetar vi ofta i projektform där du får träna på att leda, planera och fördela arbete. Till din hjälp har du kunniga lärare som är måna om dig och dina studier.

Tre inriktningar samtidigt

Osbecksgymnasiets teknikprogram har ett unikt upplägg. Här läser du i stort sett tre inriktningar samtidigt, jämfört med att välja en av fem på andra skolor. Du börjar med Teknikvetenskap, men läser även kurserna inom inriktningarna Design och produktutveckling samt Produktion. Detta ger en bred teknisk utbildning med många möjligheter efter gymnasiet.

  • Matematik 4 och Fysik 2 som ingår i Teknikvetenskapsinriktningen ger dig behörighet till exempelvis civilingenjörsutbildning.
  • Design och produktutveckling ger dig kunskaper om hur man skissar, utformar och konstruerar; en bra grund inom industridesign och arkitektur.
  • Produktionsinriktningen ger dig kunskaper om hur saker produceras på ett effektivt sätt. Du lär dig svetsa, svarva och använda elektronik för att styra maskiner.

Bredda din utbildning

Genom att lägga till en profil till Teknikprogrammet kan du skräddarsy din utbildning. Du kan välja en profil som ger dig möjlighet att syssla med ett fritidsintresse på skoltid eller en som kompletterar din utbildning och kanske gör den mer yrkesinriktad.

Samarbete med företag och UF

Du gör en del av din utbildning i samarbete med lokala företag och får en verklighetsanknuten kunskap om teknik och företagande. Då kan du även knyta kontakter som kan vara värdefulla i framtiden.

I årskurs tre driver du eget företag inom ramen för Ung Företagsamhet. I utbildningen får du komma på en affärsidé, starta upp ett företag och sedan driva det under ett läsår. Du får en unik inblick i entreprenörskap och företagande samt kunskap om att starta eget företag. UF är även en tävling med olika kategorier och med lite skicklighet kan det ta dig hela vägen till final i Stockholm. Det är inte ovanligt att våra UF-företag får fina placeringar.

Certifierat inom Teknikcollege Halland

Osbecksgymnasiets Teknikprogram ingår i Teknikcollege Halland, vilket innebär att du får en kvalitetssäkrad utbildning på hög nivå. Som elev i Teknikcollege har du rätt att utöka din studieplan med 300 p. Undervisningen bedrivs i samarbete med företag som kan påverka utbildningens innehåll och dela med sig av sin kompetens på olika sätt. Det bidrar till att du utbildas med modern och relevant utrustning och får en utbildning som är aktuell på arbetsmarknaden.

Läs mer om Teknikcollege (extern länk) Länk till annan webbplats.

Fjärde året

När du gått tre år på Teknikprogrammet kan du välja att läsa ytterligare ett år för att bli gymnasieingenjör. Då kan du börja arbeta direkt efter gymnasiet utan att studera vidare på högskola eller universitet. Det fjärde året läser du på en annan gymnasieskola.


Läs mer på Skolverket.se (extern länk) Länk till annan webbplats.

Tysklandsresa

Alla elever som läser naturvetenskaps- och teknikprogrammet får under vårterminen i åk 3 åka till Tyskland. Under en hel skolvecka bor vi på vandrarhem i Braunschweig. Vi har ett innehållsrikt program där vi bland annat besöker den stora Hannovermässan, Tekniska Universitet i Braunschweig och Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfart samt VW-fabriken och Autostadt i Wolfsburg.

Vi åker med buss och resan är kostnadsfri, liksom boende och frukost. Eleverna betalar endast för lunch och kvällsmat.

Vägen ut i världen börjar på Osbecksgymnasiet

Alla våra utbildningar har på olika sätt ett nära samarbete med verkligheten utanför skolan. På Teknikprogrammet har vi samarbete med lokala företag men vi gör också intressanta studiebesök, exempelvis har vi besökt Försvarsmaktens Tekniska Skola men den riktigt stora upplevelsen är Hannovermässan i Tyskland, som nämnts ovan.

Att med egna ögon se det vi pratar om i skolan och ser i media ger en större förståelse. Dessutom har vi kul på våra resor!

Kursplan

Gymnasiegemensamma ämnen

 

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Fysik 1

150

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Kemi 1

100

Matematik 1c

100

Matematik 2c

100

Matematik 3c

100

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1b

100

Svenska 1 eller svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2 eller svenska som andraspråk 2

100

Svenska 3 eller svenska som andraspråk 3

100

Teknik 1

150

Antal poäng

1500

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

Programgemensamma ämnen

 

Fysik 2

100

Teknik 2 *

100

Matematik 4

100

Bild och form 1a

50

CAD 1

50

Design 1

100

Konstruktion 1

100

Mekatronik *

100

Produktionsutrustning 1

100

Produktionskunskap 1

100

Konstruktion 2

100

Entreprenörskap

100

Antal poäng

1000


* Du väljer om du vill läsa antingen kursen Teknik 2 i Teknikvetenskapsinriktningen eller Mekatronik 1 i Produktionsinriktningen.

Antal poäng för programmet: 2800 p

Inkl 300 valfria poäng inom Teknikcollege

Gerth Jonsson
Programansvarig för Teknikprogrammet
Mobil: 0730-47 54 78
Skottegränd 3, 312 31 Laholm

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Öppnar imorgon 08.00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:  |  Senast uppdaterad:

Innehåll på sidan