Frågor och svar om feriearbete
-
Hur söker jag ett feriearbete?
Vi använder oss av ett matchningsverktyg kallat Feriebas.
Nedan hittar du länken till Feriebas, där du gör din ansökan.
Första gången du skapar en profil ska du klicka på ”Ansök i Feriebas”. Denna profil blir dina ansökningshandlingar.
-
När kan jag söka ett feriearbete?
Matchningsverktyget Feriebas är öppet mellan 1 februari till 5 mars 2023.
Under ansökningsperioden kan du ändra dina val hur du vill. Efter den 5 mars kan du inte längre göra ändringar.
-
Vilka arbetsområden finns inom feriearbetena?
Barn och ungdom
Inom arbetsområdet barn och ungdom finns arbetsplatser som förskola och fritids samt lägerverksamhet. Det kan också finnas andra arbetsplatser som jobbar med barn och ungdomar under sommaren.
Omsorgsarbete
Här arbetar du bland annat med äldre eller med personer som har någon form av funktionsvariation. Arbetsuppgifterna är varierande, allt ifrån att möta brukarens behov till vardagssysslor som att diska.
Service
Inom detta arbetsområde handlar det om att laga mat åt barnen i kommunens förskolor eller att arbeta i naturen för att hålla rent och snyggt. Det kan också handla om att vägleda turister som besöker kommunen.
Praktiskt arbete
Här jobbar du med kroppen. Du behöver inte vara stark men det är en fördel att vara van vid att röra på sig. Exempel på arbeten kan vara lokalvård, gräsklippning eller att snickra och måla staket.
Kontor och administration
Här är det bra om du är van vid att använda Microsoft Office-paketet. Du behöver kunna organisera och planera samt vara ordningsam. Det är också bra att kunna arbeta självständigt.
Går du på Osbecksgymnasiet och vill sommarjobba på den arbetsplats där du gör din APL? Se länken "Osbecksmodellen" på startsidan för Feriearbete.
-
Inom vilka geografiska områden finns feriearbete?
Områdena är uppdelade enligt de busslinjer som trafikerar Laholms kommun så att du som söker ett feriearbete kan planera var du kan ta ett arbete och hur du kan ta dig dit.
Ju fler geografiska områden du kan tänka dig att arbeta inom desto större chans har du att få ett arbete som du är intresserad av. Vilka feriejobb som finns på vilka orter varierar från år till år.
Om du till exempel söker feriearbete som hästskötare och väljer område Mellbystrand är risken ganska stor att du inte får något feriearbete. Om du däremot väljer fler arbetsområden, till exempel hästskötare och äldreomsorg, samtidigt som du väljer fler geografiska områden, till exempel Mellbystrand, Vallberga och Laholm, så ökar chanserna att få ett arbete inom ditt intresseområde.
I din ansökan kan du se vilka geografiska områden som är aktuella för varje år.
A B C D Laholm Veinge Skogaby Ysby Lilla Tjärby Genevad Knäred Hishult Ahla E F G Ränneslöv Vallberga Mellbystrand Våxtorp Skottorp Skummeslövsstrand Hasslöv -
När får jag besked?
När du blivit tilldelad en arbetsplats är det viktigt att du lämnar ett besked om du vill ha feriearbetet eller inte. Tackar du nej eller inte svarar alls går platsen vidare till en annan sökande.
Senast den 13 april behöver vi ditt besked (JA/NEJ) och det lämnar du genom att logga in på "mina sidor" och svara.
-
När börjar feriearbetet?
I Laholms kommun har vi valt att dela upp sommaren i tre perioder.
Därtill finns en fjärde period för arbeten där arbetsperioden går in i en eller flera perioder.Nedan kan du se under vilka perioder vi erbjuder feriearbete:
- Period 1: vecka 25 - vecka 27
- Period 2: vecka 28 till vecka 30
- Period 3: vecka 31 till vecka 33
- Period 4: vecka 25 till vecka 33
-
Hur får jag min lön?
Du ska fylla i en månadsrapport varje dag. Du räknar bort din rast och fyller i hur många timmar du har arbetat. När du har jobbat färdigt för månaden skriver du på månadsrapporten och lämnar till din handledare som också ska skriva under. Du lämnar eller skickar in rapporten till personalenheten i Laholms kommun. Den ska vara inkommen senast den 5:e kalenderdagen i månaden för att löneutbetalning ska kunna ske i rätt tid. Lönen utbetalas vanligtvis den 27:e varje månad. För feriearbetare kommer lönen en månad efter. Om du arbetar i juni får du alltså lön i juli om rapporten är inlämnad i tid.
Länk till exempel på ifyllning av månadsrapport
Var hamnar min lön?
För att du ska få din lön utbetald krävs att du har ett konto med kontonummer och clearingnummer. Om du inte redan har ett konto i någon bank kan du kontakta en bank för att skapa ett lämpligt konto. Dina föräldrar måste också godkänna att du skapar ett konto.
Genom att anmäla ditt kontonummer till Swedbanks kontoregister kan du få din lön insatt direkt på ditt bankkonto.Länk till Swedbanks kontoregister
Anmälan med e-legitimation
Vid registrering med e-legitimation blir ditt konto aktivt för insättning inom två bankdagar.
Anmälan utan e-legitimation
Vid registrering utan e-legitimation verifieras och uppdateras konto i Swedbank och Sparbankerna inom två bankdagar. För konto i andra banker kan det ta upp till 14 dagar innan kontot är aktiverat och verifierat.
Skattejämkning
Kom ihåg att skicka in en blankett snarast för skattejämkning till Personalenheten om du beräknar tjäna mindre än 22 208 kr under året. Blanketten måste skickas senast med din första månadsrapport.
-
Hur introduceras jag i arbetet?
När du har påbörjat din anställning kommer du att få en introduktion av handledaren. Detta är viktigt för att du ska veta vad som förväntas av dig på arbetsplatsen.
Under tiden du arbetar kommer du att fylla i din arbetstid i en månadsrapport.
Länk till exempel på månadsrapport
Handledare och kollegor
Handledaren på arbetsplatsen kommer att förse dig med arbetsuppgifter och se till att du har kollegor på plats. Har du gjort klart en arbetsuppgift kan du fråga handledaren eller en annan anställd om det finns något mer du kan göra. Att ta egna initiativ gör arbetet roligare och ökar dina chanser att få bra referenser.
Sex timmar per dag
Under ditt feriearbete arbetar du 90 timmar. Beroende på vilken arbetsplats du är på kan det se lite olika ut, men tumregeln är att du arbetar fem dagar i veckan och sex timmar varje dag.
5 dagar X 6 timmar X 3 veckor = 90 timmar
Innehållsansvarig: Charlotte Eklind Tagesson
Sidan uppdaterad den 2 mars 2023