JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Näringsliv och jobb / Arbeta i Laholm / Arbetsmarknadsinsatser / Feriearbete / Ta emot feriearbetare

Ta emot feriearbetare

Är din verksamhet intresserad av att vara med och skapa en ljus framtid för ungdomar i Laholms kommun? Då ska ni anmäla er för att ta emot feriearbetare.

Ansökan för arbetsplatser till feriearbete 2023 är öppen mellan 1 februari fram till 5 mars.

Till höger hittar ni länken till Feriebas som är vårt systemverktyg. Där kan ni registrera er verksamhet samt de arbetstillfällen som ni kan erbjuda.

Genom att handleda en eller flera feriearbetare kan ni göra en viktig insats för många ungdomar.

De allra flesta ungdomar som söker feriejobb går fortfarande i skolan och för många blir feriearbetet den allra första kontakten med arbetslivet. Feriearbetena är därför viktiga både för att ge ungdomarna kunskaper i jobbsökande och för att de ska få  arbetslivserfarenhet.

Dessutom kan det ge ungdomarna viktiga referenser och ett bredare kontaktnät. Syftet är också att förbättra chanserna för många ungdomar att få arbete efter skolan. Med erfarenhet och referenser ökar möjligheterna att hitta ett arbete - även för ungdomar som saknar gymnasiebetyg.

Viktigt med handledning

Som feriearbetare kan det vara svårt att veta vad som förväntas av en på arbetsplatsen. De allra flesta ungdomarna har väldigt liten eller ingen erfarenhet av arbetslivet. Därför är det viktigt att du som handledare är medveten om vilka krav du kan ställa. Ungdomarna bör bemötas utifrån individuella förutsättningar och arbetsuppgifterna anpassas därefter. Rollen som handledare kan sammanfattas med att du har ett övergripande ansvar för den nya medarbetarens situation på arbetsplatsen. Det är viktigt att du finns till hands och kan vara ett stöd. För att engagera feriearbetarna är det bra om du uppmuntrar till diskussion och reflektion kring arbetsuppgifterna. Glöm inte att inkludera ungdomarna i raster och pauser för att de ska känna sig delaktiga på arbetsplatsen.

Kriterier för feriearbete

En överenskommelse om feriearbete innebär följande:

  • Kriterierna för att kunna erhålla en anställning som feriearbetare är att ungdomen ska gå årskurs 1 eller 2 på gymnasiet. Alternativet är om ungdomen är född motsvarande årgång MEN går annan årskurs eller ej i utbildning alls.     
  • Ungdomen måste vara folkbokförd i Laholms kommun och inneha      uppehållstillstånd.
  • Omfattningen för ett feriearbete är 90 timmar. I normalfallet innebär det 3 veckor á 6 timmar om dagen.
  • Feriearbetet ska pågå under 3 sammanhängande veckor.
  • Ett feriearbete pågår under gymnasieskolans sommarlov.
  • Arbetsplatsen ansvarar för arbetsmiljön, tillhandahåller arbetskläder samt eventuell skyddsutrustning.
  • Arbetsplatsen tillhandahåller handledare som ska finnas tillgängliga för ungdomen under hela anställningen.

Arbetsplatsen tillhandahåller arbetsuppgifter under hela anställningen. Det är därför bra att ha ”extra” arbetsuppgifter till hands.

Goda erfarenheter

Laholms kommun har erbjudit feriearbeten sedan 1998. Varje sommar anställs cirka 200 ungdomar. Tack vare att tidigare ferieungdomar gärna delar med sig av sina erfarenheter har vi fått lära oss att ett bra handledarskap skapar goda förutsättningar för en lyckad ferieperiod.

Många ungdomar uttrycker tacksamhet och berättar att handledaren har varit en inspiration och stöttepelare under feriearbetet. Handledarens roll beskrivs ofta som viktig och ibland till och med avgörande för några ungdomars yrkesval.

Ni kan göra skillnad

Ferieteamet arbetar hela året för att göra varje sommar till en minnesvärd och bra start på arbetslivet. Är din verksamhet intresserad av att erbjuda meningsfulla arbeten och en gemenskap i Laholms kommun finns Ferieteamet tillgängliga för att svara på era frågor.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Charlotte Eklind Tagesson
Sidan uppdaterad den 31 januari 2023