JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Näringsliv och jobb / Arbetsmarknad / Avdelning arbetsmarknad / JobbLaholm / Feriearbete / Frågor och svar om feriearbete

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Frågor och svar om feriearbete

 • Hur söker jag ett feriearbete?

  Vi använder oss av ett matchningsverktyg kallat Feriebas.

  Nedan hittar du länken till Feriebas, där du gör din ansökan.

  Första gången du skapar en profil ska du klicka på ”Ansök i Feriebas”. Denna profil blir dina ansökningshandlingar.  

  Länk till Feriebas 

  Film om hur jag ansöker

  Uppdaterad den 10 januari 2020
 • När kan jag söka ett feriearbete?

  Under perioden 1 februari - 29 februari är matchningsverktyget Feriebas öppen.

  Under ansökningsperioden kan du ändra dina val hur du vill. Efter den 29 februari kan du inte längre göra ändringar.

  Uppdaterad den 8 januari 2020
 • Vilka arbetsområden finns inom feriearbetena?

  Arbetsområdena ändras från år till år. Nedan finner du exempel på olika arbetsområden som kan finnas i de olika geografiska områdena.

  Barn och ungdom

  Inom arbetsområdet barn och ungdom finns arbetsplatser som förskola/fritids, läger och andra arbetsplatser som jobbar med barn och ungdomar under sommaren.

  Omsorgsarbete

  Inom arbetsområdet omsorgsarbete arbetar du bland annat med äldre eller med personer som har någon form av  funktionsvariation. Arbetsuppgifterna är varierande, allt ifrån möta brukarens behov till alldagliggöra såsom diskhantering.

  Service

  Inom detta arbetsområde handlar det vanligtvis om att laga mat åt kommunens förskolor, arbeta i naturen för att göra rent och snyggt, eller att vägleda turister som besöker kommunen. Ditt arbete är viktigt för att kommunens invånare och turister ska tycka om att vara här.

  Praktiskt arbete

  Detta arbetsområde handlar om att jobba med kroppen som verktyg. Du behöver inte vara stark men det är en fördel att ha vana vid att röra på sig. Exempel på arbeten kan vara lokalvård, gräsklippning eller att snickra och måla staket.

  Kontor och administration

  Inom detta arbetsområde finns arbetsuppgifter som handlar om arbete som utförs på kontor. Här är det bra om du har vana av att använda Microsoft office-paketet och tycker om ordning, att organisera och planera. Du kommer i många fall att arbeta självständigt.

  Går du på Osbecksgymnasiet och vill sommarjobba på den arbetsplats du gör din APL? Se länken "Osbecksmodellen".

  Uppdaterad den 8 januari 2020
 • Inom vilka geografiska områden finns feriearbete?

  Områdena är uppdelade enligt busslinjer som trafikerar Laholms kommuns olika geografiska delar så att det ska bli enkelt för dig som söker ett feriearbete och kan  planera var du kan ta ett arbete och hur du kan ta dig dit.

  Tips: Ju fler geografiska områden du kan tänka dig att arbeta inom desto större chans att du blir matchad till ett arbete som du är intresserad av. Det kan också vara så att just detta året har vi inget feriearbete på just den valda orten.

  Ex. Om du söker feriearbete som hästskötare och i Mellbystrand är risken ganska stor att du inte får något feriearbete. Om du däremot väljer fler arbetsområden, till exempel hästskötare och äldreomsorg, samtidigt som du väljer fler än ett geografiskt område, t.ex. Mellbystrand, Vallberga och Laholm, så är chansen mycket större.

  I din ansökan kan du se vilka geografiska områden som är aktuella för varje år.

   

   

  A B C D
  Laholm Veinge Skogaby Ysby
  Lilla Tjärby Genevad Knäred Hishult
  Ahla      

   

  E F G
  Ränneslöv Vallbega Mellbystrand
  Våxtorp Skottorp Skummeslöv
    Hasslöv  

   

  Uppdaterad den 8 januari 2020
 • När får jag besked?

  Med anledning av coronavirus kommer besked om feriearbete dröja. Information till ansökande kommer senare och datumen nedan stämmer därför inte.

  När du blivit tilldelad en arbetsplats är det viktigt att du lämnar ett besked om du vill ha feriearbetet eller inte. Tackar du nej eller inte svarar alls går platsen vidare till annan sökande.

  Senast 13 april behöver vi ditt besked (JA/NEJ) och det lämnar du genom att logga in på "mina sidor".

  Uppdaterad den 8 januari 2020
 • När börjar feriearbetet?

  I Laholms kommun har vi valt att dela upp sommaren i tre perioder.
  Därtill finns en fjärde period för arbeten där arbetsperioden går in i en eller flera perioder.

  Nedan kan du se under vilka perioder vi erbjuder ett feriearbete.

  • Period 1: 15 juni - 3 juli (v.25-27)
  • Period 2:  6 juli - 24 juli (v.28-30)
  • Period 3: 27 juli - 14 aug (v.31-33)
  • Period 4: 15 juni - 14 aug (v.25-33)
  Uppdaterad den 8 januari 2020
 • Hur får jag min lön?

  Varje dag fyller du i en månadsrapport. I din månadsrapport fyller du i hur många timmar du arbetat och räknar bort din rast. När du jobbat färdigt för den månaden skriver du på månadsrapporten och lämnar till din handledare för påskrift. Du lämnar eller skickar sedan in rapporten till Personalenheten på stadshuset. Den ska vara inkommen senast den 5:e kalenderdagen i månaden för att löneutbetalning ska kunna ske i rätt tid. Lönen utbetalas vanligtvis den 27:e varje månad. För Feriearbetare kommer lönen en månad efter.  

  Länk till exempel på ifyllning av månadsrapport

  Var hamnar min lön?

  För att du ska få din lön utbetald krävs att du har ett konto med kontonummer och clearingnummer. Du kan kontakta den bank du vill ha ett konto på för att skapa ett ungdomskonto. Prata med dina föräldrar eftersom de måste skriva under ett tecknande av konto i egenskap av målsman.
  Genom att anmäla ditt kontonummer till Swedbanks kontoregister kan du få din lön insatt direkt på ditt bankkonto.

  Länk till Swedbanks kontoregister

   

  Anmälan med e-legitimation

  Vid registrering med e-legitimation blir ditt konto aktivt för insättning inom två bankdagar.

  Anmälan utan e-legitimation

  Vid registrering utan e-legitimation verifieras och uppdateras konto i Swedbank och Sparbankerna inom två bankdagar. För konto i andra banker kan det ta upp till 14 dagar innan kontot är aktiverat och verifierat.

  Skattejämkning

  Kom ihåg att skicka in en blankett snarast för skattejämkning till Personalenheten om du beräknar tjäna mindre än 19 670 kr under 2020. Blanketten måste skickas senast med din första månadsrapport.

  Blankett för skattejämkning

  Uppdaterad den 8 januari 2020
 • Hur introduceras jag i arbetet?

  När du har påbörjat din anställning kommer du att få en introduktion av handledaren på arbetsplatsen. Detta är viktigt för att du ska veta vad som förväntas av dig under din period.

  Under tiden du arbetar kommer du att fylla i din arbetstid i en ”månadsrapport”.

  Länk till exempel på månadsrapport

  Kollegor

  Handledaren på arbetsplatsen kommer också att se till att det finns kollegor på plats samt att det finns arbetsuppgifter. Ett tips kan vara att fråga handledaren eller annan kollega efter nya arbetsuppgifter när du är färdig med det du gjort. Det blir mycket roligare för dig som anställd och du ökar dina chanser att få med dig bra referenser från arbetsplatsen.

  Arbetstider

  Under ditt feriearbete arbetar du 90 timmar. Beroende på vilken arbetsplats kan det se lite olika ut men tumregeln är att du arbetar fem dagar i veckan och sex timmar varje dag.

  5 dagar X 6 timmar X 3 veckor = 90 timmar  

  Uppdaterad den 8 januari 2020
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lisette Jakobsson
Sidan uppdaterad den 24 januari 2020