JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Näringsliv och jobb / Näringslivsservice / Aktuellt / Företagsinformation kring Coronaviruset

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Företagsinformation kring Coronaviruset

Till dig som företagare i Laholm kommun

 Här samlar vi information, länkar till de myndigheter och organisationer som har information som kan vara till hjälp för dig i Conronatider.

Korttidspermittering införs

Förslaget innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften genom att staten står för en större kostnad. Konstruktionen liknar korttidsarbete, men subventionsgraden utökas kraftigt. Arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen. Syftet är att rädda svenska jobb. Tidsperspektiv 6 månader.

Man kan ansöka om korttidspermittering från och med den 7 april.

Mer information om korttidspermittering finns på Tillväxtverkets hemsida 

Staten tar över sjuklöneansvaret i två månader

Staten föreslås tillfälligt ta hela kostnaden för alla sjuklönekostnader under april och maj. Även egenföretagare ersätts genom att de får en schabloniserad sjukpenning för dag 1-14.

Mer information på Försäkringskassans hemsida

Likviditetsförstärkning via skattekontot

Förslaget innebär att företag kan få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt som redovisas månadsvis eller kvartalsvis.
Företags anstånd omfattar tre månaders skatteinbetalningar och lämnas under längst 12 månader. Detta ersätter det tidigare presenterade förslaget.

De nya reglerna föreslås börja gälla den 7 april 2020, men kan tillämpas retroaktivt från 1 januari 2020. Det innebär att företag som har betalat in skatt på sitt skattekonto för januari till mars kan få skatten återbetald från Skatteverket. Anstånd kommer endast beviljas företag som inte missköter sin ekonomi eller på annat sätt är oseriösa. Anstånd får inte heller beviljas företag som har större skatteskulder.

Mer information på Skatteverkets hemsida 

Regeringen

Mer information från regeringen gällande bland annat stöd och krispaket till företagare hittar du här

Skatteverket

Företag som har fått betalningsproblem som en direkt konsekvens av coronaviruset kan söka anstånd hos Skatteverket med betalningen.
Information och blankett för ansökan hittar du här:
Du ansöker genom att fylla i blanketten Ansökan, Anstånd om betalning av skatt pga. tillfälliga betalningssvårigheter. Du behöver inte skriva något under Övriga upplysningar om att ansökan handlar om corona.

Folkhälsomyndigheten

Information och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten hittar du här 

Krisinformation.se

Samlad krisinformation från svenska myndigheter. Ta del av samlad krisinformation 

Försäkringskassan

Information från Försäkringskassan om regler för smittbärarpenning, reseersättning, sjukpenning och ersättning för vab hittar du här:

Tillväxtverket

Information och stöd från Tillväxtverket som kan hjälpa dig hantera förändringar på grund av covid -19-utbrottet hittar du här

Arbetsmiljöverket

För frågor om arbetsmiljöarbete, vilket ansvar du har som arbetsgivare och hur du kan agera under krisen läs mer hos Arbetsmiljöverket

Verksamt

Samlad information från myndigheter om det nya coronaviruset och vad som är viktigt för dig som företagare att känna till hittar du här

Region Halland

https://www.regionhalland.se/utveckling-och-tillvaxt/naringslivsutveckling/

Almi

Brygglån och kostnadsfri rådgivning är två av de senaste erbjudandena från Almi. 

Här kan du läsa om Almis erbjudanden 

Connect 

Connect har tagit fram ett paket för att navigera och parera företagens oväntade utmaningar. Mer om detta kan ni läsa här

Offensiva Laholm

För dig som medlem i Offensiva Laholm och som känner oro, eller helt enkelt skulle behöva få en annan klok och erfaren företagare att prata med. Rune Karlsson och Ann-Margret Påhlsson från styrelsen tar gärna emot ditt samtal. 
Rune Karlsson tel 070-543 11 11 eller Ann-Margret Påhlsson 070-852 10 00.

Laholms kommun

Här kan du se Laholms kommuns samlade information kring Coronaviruset inkl information från de kommunala verksamheterna. Läs mer här

Transporttjänst

 Laholms kommun erbjuder en transporttjänst till personer inom riskgrupperna. Lotsen nås via nr 0430-26680 eller e-post aldrelots@laholm.se tjänsten är öppen vardagar vardagar mellan 09.00-15.00. 
Inledningsvis kan funktionen hjälpa till med till exempel:

  • Att förmedla kontakt till livsmedelsaffärer som tar emot beställningar, packar varor och i vissa fall även tillhandahåller hemkörning
  • Att vid behov hjälpa till med beställningar av livsmedel
  • Att hjälpa till med transporttjänst för alla butiker men med kraftsamling till livsmedelsvaror vid något tillfälle per vecka
  • Att få hemtransport av varor beställda från restaurang eller café 
Stödlinjer

Från och med tisdag den 30/3 öppnar kommunen telefonlinjer för stödsamtal till ungdomar samt till familj/vuxna . Mer information om detta hittar ni på länken med kommunens samlade information kring Coronaviruset. 

Jobba i kommunal verksamhet

Har du personal i din verksamhet som behöver har behov av tillfällig anställning och kan tänka sig att jobba inom äldreomsorg, LSS eller måltidsverksamhet, tipsa dem gärna om Laholms kommun. Ovanstående verksamheter är ansträngda personalmässigt och behöver fler som vill jobba här. 
Ansöker gör du här: 

Vuxenutbildningen 

Vuxenutbildningen går ut med två olika erbjudanden. Ett erbjudande riktat till företag i Laholm som korttidspermitterar. och ett erbjudande riktat till individer som blivit permitterade. Har du personal som permitterats ta vara på chansen eller sprid detta till dina anstälda så att de individuellt kan ta chansen att kompetensutveckla sig. 

Arbetsgivarpaket

Individpaket

Timbanken

Här kan du få upp till 5 timmars fri rådgivning inom en rak olika områden så som ekonomi, sälj, digitalisering m m. till timbanken.se

Visita

Här kan du som företagare i besöksnäringen få branschspecifik information. visita.se

 

Skapa-priser

Är du innovatör Över en miljon kronor ska delas ut. Nu är det dags att ansöka till Sveriges största utvecklingspris för talanger inom innovation. läs mer här

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Anna-Lena Karlsson
Sidan uppdaterad den 17 april 2020