JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Näringsliv och jobb / Näringslivsservice / Aktuellt / Kompetensförsörjning

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Aktuellt inom Kompetensförsörjning

Vuxenutbildningen i Laholm jobbar med flera olika utbildningar så som grundläggande utbildning, gymnasiekurser, SFI. Men även med Yrkesvux, vux lärling och olika uppdragsutbildningar. Vux har aldrig varit mer aktiva i att matcha utbildningar med företagens behov och här nedan kan ni se flera resultat på samverkan med företag i och omkring vår kommun som leder till utbildad personal.

Hämtat från vuxenutbildningens nyhetsutskick

 Uppdragsutbildningar

Yrkessvenska – uppdragsutbildning på plats på företag där man har flera anställda som är i behov av att utveckla sin svenska på jobbet.
JPGS Kaross AB, Karosseriservice AB, FWR Builders AB och Nordberghs Schakt & Transport AB är jättenöjda med den yrkesanpassade arbetsplatsförlagda utbildningen i Svenska som vi kört under våren, de vill fortsätta i höst!
Förra veckan började vi med nästa utbildning, för Tönnersjö Plantskola och Tönnersjö Trädgård.
I höst är det klart att vi kör "Front desk English" för Socialtjänstens receptionspersonal.
Kristoffer Cantmo gör ett jättejobb med allt detta! Vi har också precis avslutat en arbetsmarknadsutbildning för deltagarna i Sopkärlsprojektet i Våxtorp.

REKO

Reko är en rekryteringsutbildning som bygger på att du som uppdragsgivare har behov av personal, därefter rekryterar Arbetsförmedlingen tänkbara kandidater, därefter sker intervjuer. Efter intervju sker praktik i 4-6 veckor, därefter ny avstämning där du som arbetsgivare väljer vilka du vill gå vidare med. Nu kommer vux in i bilden och stämmer av vilka kurser som behövs, utbildning och praktik del två går parallellt. Förhoppningsvis har du nu fått en grupp av individer som är redo för en anställning.
Rekryteringsutbildningarna (REKO) rullar på med äldreomsorgen och SPECMA AB. I startgroparna nu ligger även Barnomsorgen.
På gång har vi också ett mycket spännande "TOP SECRET" projekt med Fordonsprogrammet! Vi får återkomma med info om det.....

SFI

Nu har vi också börjat med Yrkes SFI en dag i veckan där eleverna fått välja mellan SFI – transport , SFI - bygg, SFI - vård eller SFI – barn/fritid.

Gymnaiseskolan

Vuxenutbildningen och gymnasiet jobbar tätt tillsammans inte minst genom Mats Franzén som är den ni möter när det handlar om APL-kontrakt m m. Vuxenutbildningen är numera också ansvarig för lokaler och personal på Fordons,- industri- och elprogrammet yrkesutbildningar vilket gör att man även är involverad i Gymnasielärlingsanställning (GLA) för IN, BF och VO. Känns som vi kan få bra struktur för detta!

Osbecksmodellen

I år har vi knappt hunnit jobba med Osbecksmodellen men det är ändå 20 ungdomar som kommer ut i denna. Det som också ut som att nästan alla som sökt
Osbeck ingår i ett ESF projekt genom Teknikcollege där vi kommer bli ett Ackrediterat Valideringscentrum för industrin.

smått och gott

Stefan Brorsson lärare på Industriprogrammet har varit i Värnamo och rapporterar en mycket bra utbildningsdag för blivande testledare i Industriteknik Bas.
Angående

Teknikcollege har vi nu gjort klart med MiL (Made in Laholm) med att samverka och starta om den lokala styrgruppen på ett lite nytt sätt!

Samhällsvetenskapliga programmet har varit ute på sin första praktik där kursmålen var ledning och administration. Flera elever fick prova på att följa våra högsta politiker i kommunen så väl som många chefer i Laholms kommun.

Naturvetenskapliga programmet har även de haft praktik, deras praktik handlade om hållbar utveckling inom gröna näringen, med praktikplatser på häst-, ko- och grisgårdar i kommunen.

Båda praktikperioderna fick högt betyg av både elever och arbetsplatser och uppslutningen vid naturvetenskapliga programmets presentation av arbetet var stort från företagens sida. SA hade ett annat upplägg för sin presentation.

Vill ni veta mer om någon utbildning? 

kontakta Mats Franzén tfn 0430-15324 eller mats.franzen@laholm.se

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Anna-Lena Karlsson
Sidan uppdaterad den 28 maj 2018