JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Näringsliv och jobb / Näringslivsservice / Starta eget företag

Starta eget företag

Går du i tankar att starta företag?

När du startar företag bygger du något eget. Du disponerar din tid själv och arbetar mot egna mål. Men det finns mycket att hålla reda på inför starten.

Det finns flera olika offentliga aktörer som arbetar med att hjälpa privatpersoner att starta eget företag. I ett inledningsskede kan du med fördel kontakta oss på Näringslivsenheten så kan vi hjälpa dig vidare att hitta rätt bland de kontakter du behöver både inom kommunens förvaltningar, myndigheter och bland olika aktörer för företagsservice.

Verksamt.se

Oavsett om du funderar på att starta, driva, utveckla eller avveckla företag är det mycket att tänka på. Det finns checklistor, e-tjänster och många andra hjälpmedel på webbplattformen Verksamt.se - en hemsida som myndigheterna Skatteverket, Tillväxtverket, Bolagsverket och Arbetsförmedlingen gemensamt tillhandahåller för att på olika sätt stödja företagare och göra det enklare att hitta rätt i den ibland snåriga myndighetsbyråkratin.
Läs mer via länkar här på sidan.
(När information till checklistor fylls i och du ska välja kommun, välj "Övriga" om inte Laholms kommun finns med som alternativ.)

Behöver du någon att diskutera med?

Är du på väg att starta eller ta över ett befintligt företag eller har du just startat? Funderar du på hur du skall komma vidare eller vill ha någon att diskutera dina planer med?  På Näringslivsenheten i Laholm kan du boka möte med Nyföretagarcentrum och Coompanion för kostnadsfri, personlig rådgivning och information kring företagande.

Nyföretagarcentrum

 Så här går det till:

Boka ditt möte med Lena Brantberg på Nyföretagarcentrum Halland genom att gå in på Nyföretagarcentrum Halland. Klicka på Boka första gången här och boka in dig på ett möte som passar dig. Skulle du inte hitta en tid som passar, vänligen kontakta Lena direkt på tel. 0703-508909. Ni träffas på Stadshuset i Laholm eller digitalt, där du i lugn och ro får berätta om dina planer och funderingar. Därefter går ni igenom olika frågor som kommer ingå i din affärsplan och testar av din affärsidé.

Genomgång och test av din affärsidé

  • ni diskuterar din marknad
  • Lena belyser vad din marknadsplan bör innehålla
  • ni prövar om tidsplanen är realistisk
  • ni gör en budget tillsammans
  • Lena hjälper dig med kontakter både inom och utom vårt nätverk
  • ni resonerar igenom vilka krav som ställs på dig som företagare
  • ni testar om din affärsplan håller

När mötet är klart har du förhoppningsvis fått svar på många frågor och fått ytterligare frågor att söka svar på, dessutom får du med dig en mall för en affärsidé och om du så vill en "karta" med nyttiga kontakter och olika nätverk som kan vara intressanta för dig. När du sedan får fler frågor och funderingar är du alltid välkommen för ett uppföljningsmöte. 

Coompanion Halland

Om du har planer på att starta företag tillsammans eller samverka mellan företag ringer du och bokar ett möte med Lina Borghardt på Coompanion Halland. Coompanion Halland är specialiserade på grupper som vill starta företag tillsammans, kooperativa företag och företagsformen ekonomisk förening. Coompanion finns här för att hjälpa er lyckas.

Coompanion hjälper er med affärsplanen men också med avtal, stadgar och registrering. En rådgivning tidigt i processen kan vara en försäkring för att man lägger sin energi på att göra rätt saker i rätt ordning. Coompanions rådgivning är kostnadsfri!

Almi Företagspartner Halland AB

ALMI Företagspartner har som mål att fler bärkraftiga innovationer når marknaden, att fler livskraftiga företag startas och att företagens konkurrenskraft, effektivitet och tillväxt ökar. 
De erbjuder affärsutveckling och finansiering av innovationer, företagsstarter och företagsutveckling.
Till dem vänder du dig när du har behov av fler finansiärer än banken för att täcka hela ditt finansieringsbehov. 

ALMI kompletterar marknaden genom att erbjuda riskvillig lånefinansiering när ingen annan gör det. Deras roll som marknadskompletterande finansiär innebär att de vågar ta risker. För dem är bärkraften i din idé viktigast, viktigare än de reala tillgångarna. De fäster också stor vikt vid din och ditt företags förmåga att utveckla och ta tillvara idén eller investeringen.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Anna-Lena Karlsson
Sidan uppdaterad den 6 september 2022